onsdag, mars 16, 2011

Akta er för Juholt - han blir en katastrof!

Som sagt, jag har samarbetat bra med Håkan Juholt i försvarsfrågor och har stött honom i s-valprocessen genom att varna s för att välja honom, "han blir en katastrof".

Håkan Juholt är en skicklig politiker, och en karismatisk person som bjuder mycket på sig själv. Som partiets försvarsexpert har han haft stor del i försvarets nya inriktning, och han har i försvarsberedningen medverkat till en ofta bred samsyn, t ex i rapporterna 2007 och 2008.

Håkan Juholt har betydande likheter med Göran Persson, båda gråsossar och från landsbygden, båda handlingskraftiga och beslutsföra. Persson var okänd och lite utanför när han blev vald, Juholt har en mycket starkare central ställning, men ändå okänd medialt och kanske hittills ändå lite vid sidan av den centrala makten. Efter parentesen med den första kvinnliga partiledaren, som många inom rörelsen kände sig obekväma med, kommer nu lyckan hos många att bli stor när Juholt tar över.
Kongressen kommer att bli euforisk och det blir en härlig smekmånad (100 dagar?) som Juholt och S kommer att få.

Men kommer S under Juholt att kunna skaka alliansen?

Det beror på om han som stående "lite till vänster" har mod och kraft och vilja att verkligen förnya s-politiken i riktning mitten, och alltså ändra uppfattning i mycket av det som han och rörelsen med patos förfäktat; det ska vara en rejäl förmögenhetsskatt, ingen mångfald i offentlig sektor, bort med RUT-avdraget, höj skatterna rejält, ingen allmän A-kassa för alla, fortsatt hopblandning LO och S, cementera LAS som grundlag osv.

Står S under Juholt fast vid allt det som gjorde att alliansen tog över och vann igen, då får man det fortsatt svårt att vinna val.

Skulle man raskt göra sig av med dessa surdegar, då skulle man utmana alliansen mycket starkare.

Lyssnar man på vad Juholt sagt och säger kan alliansen vara lugn. Jag är dock "orolig" för att S under Juholt ( liksom under Persson och ibland tidigare) kanske kan ha styrkan att åter börja konkurrera om väljarna i det politiska mittfältet och i storstäderna. Men då krävs en snabb slakt på heliga kor enligt ovan.

Min prognos är att Juholt kommer att låta vänster men handla höger, hur mycket får vi se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,