fredag, december 22, 2017

Finansministern - Sök er till ett annat land...

Finansminister Magdalena Anderssons entydiga uttalanden i Dagens Nyheter igår är dramatiska och förtjänar verkligen att uppmärksammas. Aftonbladets rubrik säger väl allt: "Sök er till ett annat land".
Det uttalandet för några år sedan hade orsakat ett ramaskri och stämplats som rasistiskt. Hittills har jag inte sett så många reaktioner annat än på sociala medier, vi får väl se.

Socialdemokraternas 180-gradersvändning från Stefan Löfvens "Mitt Europa bygger inga murar" är nu cementerad och en bred riksdagsmajoritet med ca 70 % från M, S och SD torde stå bakom dagens EU-anpassade migrationspolitik.

V och FI och egentligen också MP (trots att de agerar tvärtemot i regeringen) vill återgå till migrationspolitiken före hösten 2015 medan C, L och KD vill göra det på endast några punkter, framförallt genom att ensamkommande tonåringar snarast ska kunna ta hit sina föräldrar och syskon sedan de fått uppehållstillstånd samt att särskilt/synnerliga skäl åter ska införas som asylgrund. (I övriga EU gäller inte detta, vad jag vet).

Jag tycker att regeringen skickar dubbla signaler, dels föreslår man en sorts "amnesti" för många tusen tonåringar och vuxna som har fått avslag på sina asylansökningar (vilket skickar starka signaler till flyktingsmugglana) samtidigt som finansministern nu säger vad hon säger.

Det jag har sagt sedan 2012 är att Sverige som litet land i EU, och där fri rörlighet råder mellan Schengenländerna, måste anpassa sin migrationspolitik till övriga EU-länders. Min uppfattning är densamma idag, till skillnad från alla de som svängt 180 grader.

Jag vill att Sverige driver på så att EUs migrationspolitik blir mer generös och att Sverige och EU kraftigt ökar sina insatser för den väldiga majoritet av flyktingarna som utan resurser finns i inbördeskrigens närområden och i flyktingläger där FNs resurser ofta sviktar allvarligt.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5V6xz1/magdalena-andersson-sok-er-till-annat-land