torsdag, januari 11, 2018

Portad från Facebook..Viktigt med debatt över alla gränser...

Tillagt 12.34 den 11 januari:

Kanske har jag en fördel av att vara riksdagsledamot vars ilska och upprördhet får mer spridning än för andra, tack ändå alla som har reagerat och diskuterat denna viktiga fråga, om en avstängning från facebook är något som bara berör facebook och användaren eller om det är en större fråga där det är ett hårt straff att berövas sina möjligheter att samtala via nätet med släkt, vänner, bekanta och medborgare i det monopolliknande värld där Facebook skickligt har skaffat sig en enormt stark ställning.
Den ställningen kräver transparens och öppenhet och att eventuella avstängningar ska göras först i sista hand och när det är absolut nödvändigt.


"Du är inte längre begränsad från gå med och göra inlägg i grupper.
BEGRÄNSNING INAKTIVERAD
Restriktionen har upphävts
Idag
Du är inte längre begränsad från gå med och göra inlägg i grupper.


(Dagens Opinion skriver om min avstängning från facebook).

(Tillagt 1051 den 11 januari: Adam Slottner Mer konstigheter: en vän som försöker dela det här inlägget får meddelande om att det inte går!

Svara2 min.
Staffan Danielsson Aha, viktig info. Jag är alltså både avstängd från att samtala med medborgare som har facebook (60 %?) i grupper (jag kan "gilla", tror jag), jag får i nåder göra inlägg till mina vänner på min egen FB-sida men dessa får alltså inte delas av andra. Nu börjar jag bli upprörd.."

(Och DN skriver.) Och Dagens opinion skriver. Och Land Lantbruk skriver. Och Corren skriver: Och ATL skriver. Och Nyheter idag skriver, de var först igår kväll.
Flera skriver sedan min avstängning hävts: Corren skriver, Landlantbruk skriver, Henrik Barvå skriver i NWT, som själv drabbats,

................................................................................................................................. Jag har just publicerat detta inlägg på min Facebookssida, se nedan.
Jag har plötsligt blivit portad av Facebook från att göra inlägg och kommentarer i grupper. Jag är säkert en av riksdagens mest aktiva ledamöter i sociala medier, på blogg, Facebook och Twitter. Jag uppskattar dialogen med andra och hoppas de gör detsamma.
Jag postar dagligen inlägg och gör kommentarer i ett antal FB-grupper, både de som jag själv modererar tillsammans med medmoderatorer, Politisk Centerdebatt, Centervänner PolCV, Politisk Allmändebatt, Politisk Linköpings- och Östgötadebatt, Svensk lantbruks- och livsmedelsdebatt, Rätten till en värdig död - diskussionsforum. (välkomna dit!).
Och jag postar också i några andra intressanta grupper som Alliansens vänner, Politisk debattgrupp från höger till vänster, socialliberal debatt m fl. Funnes det några debattgrupper där man kunde diskutera med de rödgröna vore det utmärkt men de verkar mest vilja diskutera bara för sig själva,vilket jag beklagar.
Sverige behöver diskussionsforum med debatt över blockgränserna och jag kan rekommendera Politisk Allmändebatt, välkommen dit!.
Min avstängning kan kanske ha koppling till att man inte samtidigt ska diskutera samma fråga genom samma inlägg i olika grupper. Varför inte, är inte det en av själva poängerna med FB? Det är ju då det blir spänst med olika infallsvinklingar.
Det kan också vara så att någon eller några anmält mig för att vara för aktiv på Facebook, eller kanske inte deltar mina åsikter. Skulle Facebook då agera är det allvarligare.

"Jag skulle gärna posta det här inlägget i flera FB-grupper, men är ju plötsligt avstängd, min egen tidslinje fungerar dock än..; Facebook är en dominerande samtalsarena på nätet för typ de flesta svenskar.
Man har typ en monopolliknande ställning.
Det ger FB ett stort ansvar för att sköta verksamheten med integritet och likabehandling, öppenhet och tydliga regler.
Jag driver själv, med medmoderatorer flera FB- grupper och vet behovet av datt är finns närvarande moderatorer, annars kan diskussionen spåra ur.
Så naturligtvis måste FB ha kontroll så att inte sajter och personer som sprider hot, hat och terror ( typ) får fortsätta göra det.
Jag har själv i kammaren med justitieministern i december diskuterar hot, hat och typ terror mot en enskild minkfarmare utanför Falkenberg, där t ex inte FB-sajter släcks ner utan ligger kvar med sitt innehåll.
Där kan FB sätta in sina krafter, mot hot, hat, terror och extrema åsikter typ rasism.
Samtidigt måste FB agera varsammare när man plötsligt stänger av t ex mig, och andra, utan anledning. Och utan att lämna besked om varför och utan att man kan få kontakt.
Att beröva någon som diskuterar inom alla rimliga anständighetsramar sin möjlighet att diskutera med andra och utdöma kortare och längre avstängningsstraff utan motivering, det måste upphöra.
Jag är aktiv och gör inlägg i de grupper som jag själv modererar, men också i ett mindre antal andra. Jag har uppfattat att det ligger i själva grundkonceptet med Facebook. Jag har inte ändrat mitt beteende, men avstängs plötsligt.
Kanske FB har ändrat sina regler, men utan att meddela mig?
Kanske trycket från makthavare mot ”fake news” och på att vidta åtgärder ligger bakom?
Jag vet inte, jag inser att FB måste ha kontroll men den bör riktas mot de som sprider hot, hat och terror, och mot extrema åsikter typ rasism, och inte mot de som via FB samtalar med varandra inom ramen för yttrandefrihetens gränser."