söndag, juni 07, 2009

Mina ärliga reaktioner på EU-valet!

Eftersom jag alltid är väldigt ärlig så kunde rubriken lika väl vara "mina reaktioner", så klart.

Här kommer några snabba synpunkter skjutna från höften:

* Bra att valdeltagandet ökar och mycket bra att debatten mera handlat om hur EU ska utvecklas och inte om ja eller nej till EU.

* EU-val ger ofta mindre och okända partier chansen att komma fram, folket kan straffa de etablerade partierna och unna sig lyxen att knäppa dem på näsan. Förra året Junilistan, i år Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ...
Är Miljöpartiet och Folkpartiet etablerade partier? Jodå.

* Bra att Piratpartiets framgång bromsade SD, och Junilistans ras välkomnar jag.

* Piratpartiet vill jag gratulera till ett engagerat arbete för sina viktiga profilfrågor, och till att ha vitaliserat demokratin i Sverige. Jag trodde inte att det skulle lyckas att nå politisk framgång med ett så smalt fokus (och det tror jag absolut fortfarande i nästa riksdagsval) men det gick i europavalet. Integritetsfrågorna är mycket viktiga, inte minst för oss i centerpartiet, men verkligheten och regeringsställningen begränsar delvis våra möjligheter att ta ut svängarna. Vi måste respektera Sveriges internationella avtal och förpliktelser, t ex . Fildelningsfrågan ska fortsatt nära följas enligt riksdagens Ipredbeslut där vi från centerpartiet fick igenom en del men inte allt. Vi kommer att följa denna och dessa frågor mycket noga även fortsättningsvis. Och vi behöver bli mycket tydliga och konkreta på hur vi vill påverka de internationella regelverken i dessa frågor, och även de svenska. Vårt krav på en upphovsmannarättsutredning måste drivas mycket starkt, t ex!

* Jag vill också gratulera Folkpartiet som gjort en mycket professionell, tydlig och skicklig valrörelse. Jag trodde inte att kombinationen Marit Paulsen (som jag har respekt för) och fokusering på jordbruksstöden skulle vara ett framgångskoncept. Och där hon går alldeles för långt i att blixtsnabbt ta bort gårdsstöden, det skulle ge en katastrofal turbulens och knäcka massor av lantbruk och livsmedelsindustrier. Men Folkpartiet var tydliga och fokuserade skickligt på Marit i debatter, annonser och affischer.

* Miljöpartiet har släppt sitt utträdeskrav och fokuserat på miljöfrågorna, och fick en stark framgång.

* Centerpartiet har fokuserat på "Europas förenta krafter" och lyfte i sin valfilm fram fred, miljö och jobb i en speakertext, vill jag minnas (I och för sig en utmärkt speaker!). Folkpartiet hade en energisk Marit Paulsen på sin, som pratade jordbruk...Jag tycker att centerpartiets slogan var för allmän, och att vi misshushållade med Lena Ek och hennes suveräna insatser i Bryssel. Hon borde ha lyfts fram mycket starkare och mer fokuserat och med fokus på klimat och miljö, vilket kunde ha dragit med någon ytterligare av de utmärkta centerkandidaterna till Bryssel. Centerpartiet återföll lite i sin tidigare "smörgåsbordspolitik", vi blev mångordiga och fokuserade och utmanade inte som vi numera vill göra och som jag tycker att vi borde ha gjort. Vårt anslag kändes OK men inte lika professionellt som förra valet. Vår valrörelse var däremot stark och med mycket energi från våra fantastiska toppkandidater och i centerrörelsen. Så med lärdom från detta val har ändock vi en mycket god grund inför valet 2010.

tillägg: * Det är mycket positivt att centerpartiet fortsätter att öka i de stora städerna, och t ex Stockholmscentern valarbete imponerar! Vi tappar på landsbygden i detta val, men det tror jag kan vara kopplat till att LRF tyvärr uppfattade inslag i klimatpropositionen som "närmast en krigsförklaring mot lantbruket" när jordbrukets dieselskatt ska bli dubbelt så hög som därnäst följande länders. Detta har självfallet sänkt motivationen i breda landsbygdskretsar att rösta i EU-valet, men detta har vi rättat till till nästa val, är jag övertygad om.Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,