måndag, december 08, 2014

Corren - Östergötlands Pravda?

Med risk för att göra det ännu svårare att bli refererad på nyhetsplats i min helt dominerande regionaltidning Östgöta Correspondenten, och få utstå än mer ärekränkande gliringar på ledarplats, skriver jag ändå detta blogginlägg.

Jag måste få reagera och ge min bild någonstans,även om den tyvärr inte når Correns läsare.

Corren är på nyhets-, krönikörs- och ledarplats en liten propaganda-apparat för en än mer generös politik vad gäller asylsökande och tiggare. Liksom de allra flesta tidningar och politiker också är. Och det är väl OK, att vilja vägleda läsarna om hur man ska tänka och tycka, mer generöst, aldrig något i en restriktiv riktning på en enda punkt.

Men där finns min kritik. Man måste rimligen spegla också röster som min, även om vi inte är många. Som vill att Sverige ska ligga i EU-täten i dessa frågor, men som anser att de svenska regelverken på några punkter kommit lite för långt före övriga EU-länders.

Detta belyses oftast mycket motvilligt eller inte alls. I valkampanjen sökta jag nå ut med info om att jag var den enda av Östergötlands riksdagsledamöter  (förutom SD, som jag alltid bortser helt ifrån) som stod för en EU-anpassning på några punkter, övriga ville se mer generösa regelverk. Ingen rad på nyhetsplats om detta i Corren.

Jag startade för några veckor sedan ett Upprop för en öppen och sansad migrationspolitik, och sökte intressera Corren. Inte en rad om detta på nyhetsplats, men en giftig kommentar på ledarplats när SD-tidningen Samtiden hade ställt några frågor. Correns läsare lämnades dock ovetande om vad som låg bakom.

I fredags skrev jag på DN Debatt om migrationsfrågor. Corren tog in det korta TT-meddelandet på notisplats, sökte mig men nådde inte fram så det blev inget mer. Idag behandlas den debatt som vår DN-artikel gav upphov till, och menar att det måste vara uteslutet att samtala med SD.

Jag skickade in en replik till Corren enligt nedan, som omgående refuserades. Jag kallar tidningen för lite av Östergötlands Pravda vilket kanske irriterade, och det hade jag väl kunnat stryka. Men nu efter refuseringen lyfter jag ju istället fram beteckningen.

Jag ska snart ge några ytterligare exempel på Correns avhyvlingar av mig vid flera andra tillfällen, se länkar längst ner då.

Vill någon annan media (tidning eller eter eller nät) publicera min replik, varsågoda!

Tillagt den 10 december: Min replik har gjorts mer generell och publiceras i bl a Folkbladet. En koncentrerad text om det jag vill och anser.

Tillagt den 11 december: Trist att Corren vägrat min replik, men bra att man idag gav plats åt en insändare med fullt stöd till mig.

Tillagt den 13 december: Correns journalist Erik Wallsten uppfostrar i en krönika läsarna om korrekta åsikter, och det är väl bra. Han ställer frågor om  hur "borgerliga debattörer som tjatar om att minska invandringen" tänker. Han avser i hög grad mig, Correns ledare ger samma indirekta och direkta kritik, jag skickar in en replik för att svara på kritik och frågor men den refuseras. Så får inte en dominerande regiontidning uppträda, då har tyvärr beteckningen  "Corren - Östergötlands Pravda" viss relevans.

(tillagt 18 december; heder åt Corren för att publicera min replik till Erik Wallsten, i alla fall!(

Till Corren debatt

Jag är övertygad om att migrationsdebatten i Sverige måste bli öppnare, och att Sveriges asylregler idag ligger lite för långt före övriga EU-länders. Detta har medfört att Sverige med 2 % av EUs befolkning idag ger flest människor asyl av alla EUs länder. Genom att anpassa några regler kommer trycket på Sverige att minska, vilket möjliggör fortsatt uthålligt generösa regler i EU-tät.

De som istället vill göra reglerna än mer generösa riskerar att Sverige går in i väggen och klarar mottagning, integration och få i arbete allt sämre, risken är stor att folkopinionen vänder och att Sverige blir mycket restriktivt.
Jag hoppas att jag har fel, men skulle detta inträffa vilar ansvaret stort på alla som idag i bästa välmening aldrig vill anpassa till övriga EU, bara ligga än längre före.

I mina ögon är Corren lite av Östergötlands Pravda i dessa frågor. Budskapet om än mer generösa regelverk predikas på både nyhets, krönikörs- och ledarplats. Det kan jag acceptera. Däremot är det trist att t ex mina initiativ i dessa frågor knappast omnämns eller speglas i tidningen, utan som kutym bara görs ner i nedsättande ledarkommentarer.

Jag har startat ett upprop för en öppen och sansad migrationspolitik och jag skrev med andra på DN Debatt i förra veckan att isoleringsstrategin mot Sverigedemokraterna är närmast contraproduktiv och att det ”martyrskap” de försöker odla bör hejdas genom att samtal bör kunna föras som brukligt är i politiska sakfrågor. Detta innebär inte att förhandla eller göra upp.

Sverige bör också ta emot fler kvotflyktingar och regelverken för t ex anhöriginvandring bör ses över.
Corren anser på ledarplats att allt detta är förkastligt.  Jag respekterar naturligtvis den uppfattningen, men beklagar att Corren inte respekterar mina. Min övertygelse är att den låga takhöjden i debatten gagnar Sverigedemokraterna, jag är kritisk till Stefan Löfvens beslut om nyval och jag befarar att SD tjänat mest på det.

Jag står för en fortsatt uthålligt generös migrationspolitik men anser att verkligheten är sådan att några regelförändringar behövs för att trygga den.

 Staffan Danielsson