fredag, juli 29, 2016

Är biskop Eva Brunne naiv?

Vill du följa mig på Facebook, välkommen!

Biskop Eva Brunne i DN om terror o religioner; "Väldigt lite av terrorn har egentligen med religion att göra". "Ingen enda religion har våld som en lärosats."
Jag förstår nog vad biskopen vill säga. Och visst är islam och de allra flesta muslimer inriktade på kärleksbudskap och fred och med dem är självfallet dialogen viktig.
Men tyvärr finns det alltför många fanatiker som tolkar koranen bokstavligt och fastnar i en del 1400 år gamla budskap om dåtidens religiöst påbjudna sharialagar och i "Jihad" (heligt krig) för att föra ut den rätta läran.
Mot dessa måste världssamfundet och alla religioner, inklusive Islam, vara oerhört tydliga och massivt fördöma all våld och terror men även avvisa budskap med krav på religiöst monopol för en enda religion och för att demokratiska och andra stater ska styras med religiöst bestämda lagar från 600-talet.
Eva Brunne menar säkert väl men det som nu sker genom mord och massakrar och terror är tyvärr besinningslöst och måste hejdas. Och då finns inte utrymme för naivitet och för att bortse från vad extremisterna faktiskt säger och gör.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/eva-brunne-religionsdialogen-viktigare-an-nagonsin/