torsdag, mars 20, 2014

Lite sur på Land Lantbruk - myggan mot elefanten.

Jag gillar Land Lantbruk. Och jag gillar Anders Borg.

Men jag är arg på finansministerns uttalanden i Land och Land Lantbruk. Jag har bloggat och skickat till media. Land gjorde en bra intervju med mig, men till skillnad från kritiken från Fridolin, Johan Löfstrand (S), Jens Holm (V) och rader av LRF:are publicerades den bara på nätet, inte i papperstidningen.

Jag menar att då har de allra flesta av Lands läsare i hela landet inte fått reda på att en riksdagsledamot (C) i miljö- och jordbruksutskottet gått i taket och sagt att det är en avgrundsdjup klyfta i regeringen mellan finansministern och centerpartiet i dessa frågor, vilket inte gagnar ett bra allianssamarbete. Och att det går en kniv rakt in i ett centerhjärta när någon inte tror att livsmedelsindustrin har någon framtid, att billig importmat behövs för att trycka ner den dyra svenska maten och att lite asfaltering av åkerjord väl inte är något att gnälla över.

Jag och många Centerpartister över hela landet har fått massor av reaktioner från Land läsare som är arga på att vår partiledare Annie Lööf avböjt att kommentera (statsråd i samma regering gör aldrig detta) och som inte sett något om min reaktion, vilken är väl förankrad i min riksdagsgrupp.

Jag begriper inte varför oppositionens förutsägbara reaktioner är mer intressanta att förmedla till Lands läsare än en kraftfull reaktion från alliansen (C) i riksdagen. Jag inser att jag förmodligen överskattar min betydelse, vad spelar väl bjäbbet från en liten mygga i riksdagen för roll gentemot en elefantstor finansminister.

Därför var det en liten tröst att Rapport i måndags (14 minuter in i inslaget) intervjuade både myggan och elefanten. Och jag hoppas att en del  av Lands läsekrets den vägen fick reda på att en i riksdagen jordbruksaktiv centerledamot tolkat känslorna hos så många landsbygdsbor och Centerpartister genom tydlig och stark kritik.

Jag har också fått in en skarp debattartikel i ATL och i Jordbruksaktuellt, och hoppas på att den kan finnas i Land familj imorgon, vi får se. Både jag och de många av Land lantbruks läsare som inte får del av min ilska överlever dock säkert detta på allra bästa sätt. Det var ändå skönt att skriva av sig lite frustration, nu lägger jag detta till handlingarna, tar nya tag och ser fram mot kommande intervjuer i Land lantbruk när jag gjort något som förtjänar att speglas där. Det är ju ändå en favorittidning för mig sedan 1970-talet!

Mina relationer med nyhetschefen på Land Lantbruk marianne.lindberg@landlantbruk.se ska jag också göra allt för att förbättra, man ska aldrig bli sur på en bra tidning! Och det är klart, proffs är bättre på nyhetsvärdering än en jävig politiker!

(Sociala medier ger en del information, känn Dig priviligierad som läser detta! Och träffar du någon som undrar över att Borg är oemotsagd från C-håll, så tala om vad du just läst!)

Tillagt den 21 mars: Heder åt Tidningen Land som längst bak tar in min debattartikel. Bra. Man gör ett stort scoop i sin intervju med Anders Borg och man ger utrymme för min reaktion. Mer trist med Land Lantbruk. Man speglar interpellationsdebatten i veckan mellan 4 socialdemokrater, 2 centerpartister och landsbygdsministern. I referatet på nätet nämns åter att Myggan Danielsson yttrade sig, men just det stycket fick tyvärr inte plats i papperstidningen, vars läsare fortfarande inte fått ta del av mitt ointressanta klarspråk.

Däremot har Land Lantbruk ett bra debattinlägg från min kollega Per Åsling, och en glädjande omvändelse under galgen av moderaterna!! Man har utsett riksdagsledamoten Ulf Berg till talesperson i landsbygdsfrågor och han meddelar glädjande nog att partiet nu kovänder och vill att Sverige ska anta en livsmedelsstrategi för att utveckla både livsmedelsmarknaden i Sverige och på export för den ursprungsmärkt svenskproducerade maten! Bra! Detta visar också på vikten av offentligt debatt och är ett kvitto på hur mycket Centerpartiet behövs! Välkommen som talesperson, Ulf!

Några tips till Ulf om några andra förslag att överväga, som jag har fört fram länge, och som jag tror är nödvändiga för att inom EUs och WTOs ramar ge det svenska jordbruket förutsättningar för att expandera.
1. Tillsätt en politisk livsmedelsberedning typ försvarsberedningen för att ta fram en bred samsyn om jordbruks- och livsmedelspolitiken! Konkurrenskraftsutredaren bör knytas som expert till den. 2. Riksdagen ska anta nya mål för jordbruks- och livsmedelsektorns utveckling i Sverige, de nuvarande är alldeles för snäva. 3. En offensiv livsmedelsstrategi ska tas fram. 4. Tillsammans med experter knutna till livsmedelsberedningen från handel och miljöorganisationer osv sätts en bred kraftsamling i sjön för att ge kraft åt  de nya riksdagsmålen. 5. Översyn av skatter och sänkningar, fortsatta regelförenklingar, nya mål för offentlig matupphandling osv.

Jag välkomnar också att finansministern delvis nyanserar sina uttalanden om jordbruk och billig mat i en debattartikel i Land Lantbruk, där han också helt korrekt pekar på vikten av lägre skatter för det svenska jordbruket. Bara synd att han drivit igenom en höjd riktad dieselskatt med 600 mkr mot just jordbruket, som även jag tvingats att rösta för.., samt att hans departement inlagt veto mot att den pågående konkurrenskraftsutredaren ska kunna analysera skattefrågor och föreslå skattesänkningar.

Jag noterar en bra ledare i Skaraborgsbygden med över 10.000 läsare, som uppmärksammat min kritik via Jordbruksaktuellt! Tur att den och ATL finns när andra silar informationen!

Tillagt 22 mars. SvD analyserar Ander Borg.

Tillagt 23 mars. Tillagt 23 mars. Finansministerns intervju i Land och min reaktion uppmärksammades faktiskt också i programmet Tankesmedjan i P3.