måndag, maj 03, 2010

Häng regeringen på närmsta torg, sjöng Wiehe på S-demonstration i Linköping

Jag har tidigare på denna blogg (trodde jag men hittar det inte..) upprörts över den röde khmeren Mikael Wiehe, som på sin nya platta diktar ungefär så här om regeringen och alliansen;

Häng upp dem i galgar på närmsta torg, och samla deras avhuggna huvuden i en korg.

Konstnärlig frihet ska det tydligen kallas, och jag står självfallet fullt upp för tryck- och yttrandefrihet.

Men ska man inte vara oerhört försiktig med sådana här fruktansvärda och förfärande uppmaningar. Kan inte någon få griller i huvudet och förledas till någonting om en ikon som Wiehe spyr sådan galla över människor som framgångsrikt jobbar för ett Sverige med goda sociala skyddsnät och med fler företag och fler jobb?

Skulle jag vilja få Wiehes mordhot - ja, vad ska det kallas? - granskade gäller tydligen polisanmälan om uppvigling. Det lär vara liten chans till fällning, tydligen, men jag överväger frågan.

Men inte nog med detta. Socialdemokraterna, som ju levt rövare för att minister Odell benämnt en utgiftsexpansion som för tankarna åt Greklandshållet som "Tobleronepolitik", visar inte alls samma känslighet vad gäller Wiehes finstämda poesi.

Vid första maj-demonstrationen i Linköping anlitades istället Wiehe för att sjunga just dessa strofer, och många liknande därtill.

"Det är inget vi sätter oss till doms över", säger en ledande socialdemokrat till Östgöta Corren (tyvärr ej utlagt på nätet).

Den rimliga frågan till riksdagsledamoten Johan Löfstrand, ordförande för Linköpings socialdemokrater, är denna; borde inte arrangörer av offentliga manifestationer motarbeta sådana här hemskheter istället för att ge utrymme åt dem??

Och om kommunister eller khmerer eller artister får rikta sådana här uppmaningar till allmänheten på gator och torg, framlyfta av Sveriges största parti, är det lika OK att trubadurer med t ex Sverigedemokratiska böjelser riktar liknande uppmaningar mot andra målgrupper?

Det är oerhört trist och förfärligt, tycker jag, att Sveriges största parti vid en första majdemonstration ger utrymme för Mikael Wiehes hat och attacker. Med en sådan början i landets 5:e största stad, var kommer valrörelsen att sluta?

Och jag noterar att Sven-Erik Österberg, som så upprörts över Mats Odells lilla liknelse, säkert förnöjt i samband med sitt tal i Linköping lyssnade till Mikael Wiehes finstämda poesi...

Hur står det till med omdömet, egentligen?

(Jag har idag en debattartikel om detta i Östgöta Corren, som igår rapporterade att Wiehe uppträdde med denna sång och att Sven-Erik Österberg huvudtalade. Tyvärr ännu ej utlagd på nätet)
Tillagt. Länk till Correns debatt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Hemma hos -intervju i Radio Östergötland

Radio Östergötland intervjuar lite bredare en riksdagskandidat från varje riksdagsparti, och förra veckan var turen kommen till mig, här.

Mitt val av intervjuplats var nära min hyreslägenhet ovanför slussen på Söder, och givetvis fick jag besvärliga frågor om varför min enkla etta inte istället låg i Farsta eller så. Jag fick också reda ut varför jag inte likt andra utmärkta centerkandidater kör miljöbil, om jag lyckades kan vara tveksamt men lyssna och döm själv...

Jag hade ju glömt att tänka ut en önskelåt, och kom i efterhand på att jag skulle ha valt det utmärkta deltidsdansbandet Ikaros från Linköping. Nu blev det Sven-Ingvars med två mörka ögon, som jag alltid gillat.

På frågan om vad som skiljer olika partier lyfte jag givetvis fram centerpartiet som alliansens gröna röst, men det kom tyvärr inte med.

Också så fick jag frågan - ju - varför jag ställer upp till omval, och svarade som jag brukar enligt Jantelagens principer att jag motvilligt låtit mig övertalas av en mäktig folkopinion...Sen sa jag faktiskt också som det var, också!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ska du rösta på Kommunal..,förlåt (S)?

En artikel i Östgöta Corren i lördags - tyvärr inte utlagd på nätet - redogör för att fackförbundets Kommunals representanter är med vid socialdemokraternas gruppmöten i Motala.

Kommunal vill organisera alla de som inom givna yrkesgrupper arbetar i t ex sjukvård och äldreomsorg i Motala. De vill även organisera alla de som röstar på alliansen. "Alla ska vara med i Kommunal".

Samtidigt agerar Kommunal ständigt partipolitiskt genom att ekonomiskt och politiskt samarbeta med och vävas ihop med socialdemokraterna.

Detta är i längden ohållbart och måste upphöra, tycker jag. Antingen vill man organisera vänstersympatisörer i Kommunal, och då kan man fortsätta som nu, eller också vill man ha ett partipolitiskt oberoende fack som organiserar alla, och då måste man ändra och bredda sitt arbetssätt.

Likaså är det utomordentligt anmärkningsvärt att Kommunals politiska ledning i Motala, som förhandlar med kommunen om löner och villkor för sina medlemmar och därigenom för även alla andra, samtidigt diskuterar dessa och andra frågor med socialdemokraterna på dessas gruppmöten.

Tala om dubbla roller och att blanda ihop korten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Först köttklisterförbud - nu hotas kebab och fiskpinnar..

Europaparlamentet under ledning av Åsa Westlund (s) kämpar nu för att förbjuda det s.k köttklistret. Jag är mycket tveksam.

Karin Ahlborg har i Aftonbladet påtalat vad som mer borde förbjudas av politiker om köttklister skulle bannlysas:

"Det tar mig inte mer än fem minuter att plocka ihop en full kasse matvaror som samtliga består av klistrade fisk-, kyckling- och köttslamsor.
Smörgåsskinkan är inget helt kött även om alla leverantörer försöker låtsas som det.
Köttbitarna i pytten är ihoplimmade, chicken nuggets består förstås inte av hela bitar, kebabköttet är givetvis ihoppressat, fiskpinnarna limmade."

Expressen resonerar - liberalt - på liknande sätt i en ledare.

Den politiske rabulisten Rune Lanestrand sågar givetvis köttklistret rakt av.

Jag tycker allt att Sverige och jordbruksminister Erlandsson var inne på rätt spår; Ok att "förädla" köttbitar likt andra sammansatta produkter, givet att det inte har negativa hälso- och andra effekter, men det ska tydligt deklareras på förpackningarna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,