måndag, juli 18, 2011

Hemleverans av vin är inte gårdsförsäljning!

Styrelseledamoten i Systembolaget Carl B Hamilton skriver på DN debatt att hemleveranser av flaskor och lådor borde kunna göras, samt att Systembolaget under ansvar borde kunna fatta beslut om sina öppettider utan att riksdagen varje gång ska godkänna detta.

Tja, det låter väl inte alls orimligt!

Sedan tillåter sig Systembolagets styrelsemedlem att hävda att om hemleverans kan beställas så kan den mikroskopiska försäljning av vin som en gårdsförsäljning skulle innebära ske genom hemleveranser från Systembolaget...Fel, mittåt, Hamilton skriver inte som styrelseledamot utan som politiker, hävdar han.

Hans tankar är dock gåtfulla, oavsett på vilken stol han sitter.

Låt oss gå till verkligheten i en liten gårdsbutik på landet som producerar en del flaskor vin per år. En kund är på besök och vill köpa 1 flaska vin för 130 kr. Detta arbetar Folkpartiet och Hamilton starkt emot, det vore förfärligt och får inte tillåtas.

Nu ska istället kunden erbjudas att beställa en hemleverans från Systembolaget av den vinflaskan.

För det första så krävs det stora leveransvolymer för att få plats i Systembolagets sortiment, så sannolikt har Systembolaget därför inte några flaskor att sälja.

Och för det andra så skulle flaskan vid hemleveransen kosta kanske 250-300 kr inklusive hemleverans, dvs dubbelt så mycket.

Jag begriper inte det stora engagemang som läggs ner för att fortsatt förbjuda all gårdsföräljning av vin i mikroskopiska former, samtidigt som alkoholdrycker väller in över landets gränser och finns tillgängligt på gator och torg i fullständigt okontrollerade former. Det är detta vi borde diskutera och få bort, och inte lägga kraften på att till varje pris förhindra en liten gårdsbutik att sälja några flaskor vin till besökare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,