onsdag, februari 03, 2010

Reinfeldt och jag alltmer i takt om pensioner..!

Sverige har fortfarande bland världens absolut högsta skatter, och för att klara konkurrenskraft och jobb är det viktigt att skattetrycket för förvärvsinkomster och företag förtsätter nedåt, inte uppåt.

Vi vet hur vänsteroppositionen har röstat om nästan alla alliansens skatte- och arbetsgivaravgiftssänkningar, dvs emot.

Utan alliansens 4 jobbskatteavdrag (och två skattesänkningar för pensionärerna) hade skatten varje månad för en vanlig löntagare varit 1.500 kr högre.

Jag har låtit riksdagens utredningstjänst jämföra pensionärernas villkor i Sverige med i andra EU-länder. Statistik är ofta svårtolkat - det vet statsministern - men resultatet tycker jag visar på att skatterna i flera steg bör sänkas för pensionärerna. De flesta länder har väsentligt lägre skatter för pensionärerna och endast några har högre.

Detta har jag drivit en tid, internt och i debattartiklar. Fortsatta skattesänkningar för förvärvsarbetande och företag bör också vara möjliga om ekonomin nu tar fart igen, men först bör skatterna sänkas för pensionärerna, och främst för de med pensioner under ca 15.000 kr i månaden.

Även statsministern blir allt tydligare i denna fråga, och det tycker jag är bra. Pensionärerna kommer först, säger både han och kd-ledaren. Centerpartiet finslipar på sin valplattform och kommer säkert att landa ungefär där jag är, skulle jag tro, vilket kommer att ge en stark alliansplattform inför valet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,