måndag, november 13, 2017

Göran Persson och Staffan Danielsson överens! Om tiggeriet.

Jag har respekt för statsminister emeritus Göran Persson. Han var en skicklig politiker i mittenfåran i svensk politik. Han samarbetade med Centerpartiet om att sanera Sveriges ekonomi efter 1980-talets (s)venska utsvävningar. Och han har ett hjärta för det svenska jordbruket. När vi i LRF lyckades få upp viktiga frågor (t ex dieselskatten) till statsministern så blev besluten oftast bra!

Göran Persson vågar också ofta tala klarspråk, vara tydlig. Det leder ofta till stark kritik, men det kan också påverka sakfrågan i den riktning han vill.

Sverige har idag fler som tigger utanför butiker och på gator över hela Sverige sedan 1700-talet, kanske.

Jag har tidigare här på bloggen, och i andra sammanhang, givit uttryck för min uppfattning, att kommunerna borde ges möjlighet att reglera, och även förbjuda, om man så beslutar, tiggeri.

Jag har nog tagit intryck av Göran Persson, kanske är han orsaken till att jag vågar ta tydlig ställning trots alla viskningar bakom ryggen att "så kan man ju inte tycka".

Skulle 7 partier försvara ett fortsatt tiggeri som 7 partier gjorde vad gäller migrationen för 4-5 år sedan, trots att i båda fallen en förödande stark majoritet av befolkningen tycker annorlunda, skulle resultatet bli att det åttonde partiet än en gång skulle bjudas på ett antal opinionsprocent av de övriga. (jo, jag vet att det kanske "bara är 5-6 partier som vill ha det som det är, men ändå).

Jag begriper inte klokskapen i detta.

Jag tror att detta blir en av valfrågorna. Det handlar "bara" om 4-5.000 som tigger men alla påverkas av det och ser också en del av misären och utnyttjandet och kriminaliteten som tyvärr följer i spåren.

Liberala Expressen skriver en en gång om detta, i en ledarkrönika.