onsdag, februari 13, 2008

Straffsats våldtäkt

Bara en liten synpunkt i ett brännbart och livsfarligt ämne...

Dagens öppna mediasamhälle med alla dess förtjänster har ju även avigsidor, Man får veta alldeles för mycket om sånt man egentligen inte alls vill veta så mycket om. Krig, olyckor, mord, rån, misshandel, övergrepp, våldtäkt osv.

Jag borde ju knappast läst en rad om alla spaltmetrar om den våldtäkt för åtta år sedan som Tito Beltran nu är fälld för i tingsrätten. Men nog har jag läst en del...
Och jag vet att han är anklagad även för annat.

Bevisning är ju grannlaga när ord står mot ord. Tingsrätten ska ju vara nästan fullständigt övertygad om att den åtalade är skyldig, vilket den är i detta fallet. Och indicierna talar nog i hög grad för detta.

Vi vet ju att några har dömts oskyldigt och friats i efterhand, i påstådda övergrepp som i efterhand visat sig vara överdrivna eller uppdiktade.

Jag har bara en fundering om straffskalor, vilket ju är mkt svårt. Två års fängelse är ett hårt straff som utdöms för mkt grova misshandelsfall och dråp mm. Ihjälsparkningen på Kungsholmen nyligen ligger väl i detta härad eller lägre.

Att efter 8 år dömas till två års fängelse för det övergrepp som Beltran gjort känns som ett strängt straff. Att höja minimistraffet till 3 år känns inte aktuellt, frågan är om det i vissa fall typ detta möjligen kunde vara lite lägre än två år?

Eller är jag ute och cyklar, hör gärna av Er!