torsdag, februari 11, 2016

Åsiktskorridor och ålderskontroll -i SvD
Flash; 17.11. 11 feb; Den 15-åring från Somalia ( enligt Daily Mail) som mördade en kvinna på ett asylboende i Mölndal var en vuxen man, enligt GP. Detta är mycket allvarligt. Om Migrationsverket godtroget har accepterat åldersuppgifter utan tillräcklig kontroll, samtidigt som man anställt personal för att arbeta med barn men som istället arbetade med minst en vuxen man, bär man sannolikt ett delansvar för att den fruktansvärda och tragiska händelsen kunde ske. 
Migrationsverket borde anmälas till JO, man torde tyvärr ha ett betydande ansvar för att en person som var anställd för att arbeta med barn under 18 istället arbetade med minst en vuxen man med kanske svåra trauman bakom sig.

....................................
Jag skrev redan 2012 på DN debatt om myndigheters/Migrationsverkets ansvar för att i tveksamma fall ta ansvar för att bedöma ålder på asylsökande. Och jag har fortsatt att diskutera detta, på min blogg och annorstädes. 

Denne läkare tror jag på, till skillnad från t ex ship to Gaza-aktivisten och KPMLr:aren (ja, jag vet att det ät ovidkommande..) Henry Ascher; http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/2015/11/29/aldersbedomning---fifa-klokare-an-barnlakarforeningen/

Jag skriver idag på SvD Debatt, igen, som enskild riksdagsledamot.  Centerpartiet står bakom migrationsverkets bedömningar och beslutade på partistämman i höstas att åldersbedömning ska ske enligt forskning och beprövad vetenskap, typ. Frågorna är fortsatt aktuella sedan ca 35.000 ensamkommande under 18 år kom till Sverige under 2015, socialstyrelsen kommer snart med en rapport om dagsläget vad gäller åldersbedömningsmetoder, migrationsöverenskommelsen sa att analys ska göras varför så stor andel av de ensamkommande söker sig till Sverige och regeringen och moderaterna vill att migrationsverket ska förbättra sina åldersbedömningar och använda känd teknik.

Det är möjligt att felmarginalen behöver vara 1-2 år men det är faktiskt inte rimligt att den ska vara 4-6 år eller mer, vilket en del barnläkare hävdar. 

Jag skriver också om Åsiktskorridoren, vilken så länge har försvårat en sansad och saklig debatt om olika frågor kopplade till migration.

Istället för diskutera i sak har ofta beskyllningar om rasism och främlingsfientlighet slungats ut, vilket har förgiftat debatten som tynat bort innan den ens hunnit börja, ungefär. Detta har bidragit till de stora förändringarna i väljaropinionen de senaste åren.

Jag lyfter några exempel på angrepp som har drabbat mig, från Sörmlands Nyheter, från Hallands Nyheter som manade mig att byta parti, från riksdagsledamot Linda Snecker, från Östgöta Corren t o m när man delvis försvarar mig, från en Corren-journalist som kopplar mig till 1930-talets antisemitiska strömningar, Ledarskribenten Christian Dahlgren i Corren har flera gånger skrivit negativt och även använt "brun"-ordet. Med mera.