fredag, juni 30, 2006

Media slarvar med orden!

Jag har länge irriterat mig över hur media - och sedan vi alla - slarvar med orden. Jag har lagt flera motioner om detta, och tagit upp det i riksdagsdebatt.

Rubrikordet "självmordsbombare" närmast glorifierar självmordet och glömmer helt alla fullständigt oskyldiga barn, kvinnor och män som kallblodigt mördas av den som spränger dem - och sig själv - i köttslamsor. Rubrikordet bör bättre beteckna sådan dåd, och jag har föreslagit ordet "massmordsterrorist" eller "massmordsbombare".

Med samma fokus på gärningsmannen borde i så fall t ex våldtäkt benämnas lustangrepp, vilket vore lika fel...

Ett annat ord som också närmast glorifierar brutala mord på oskyldiga människor som endast begått "brottet" att älska fel person är ordet "hedersmord". Det leder tanken till att mördaren/mördarna gjort något hedersamt, trots att det väl inte finns något fegare än att kallblodigt - ofta i konspiration inom familjen - mörda en ung människa av sitt eget kött och blod, eller den som denna älskar, eller båda. På något vis accepterar det fruktansvärda övergepp på närstående människor som dessa mord är när vi betecknar dådet med samma begrepp som mördarna själva vill använda.
Media och vi alla borde sträva efter ett rubrikord som bättre summerar vad det handlar om, t ex familjemördare eller liknande.

Ett tredje ord jag hörde användas av SVT idag var att någon palestinsk grupp hade "avrättat" den 18-åring som man hade kidnappat från sitt hem dagen innan. Stater med dödsstraff avrättar, terrorister mördar, inget annat. Heder åt en Dagens eko-sändning som hade kurage nog att använda rätt ord och inte fegade ur i någon missriktad opartiskhetsnoja till förmån för ordet avrätta.

En del jag talat med om detta tycker att det här med orden är väl inte så farligt, t ex Thomas Bodström (via skriftväxling..). men även andra. Min uppfattning är att det är mycket viktigt att vara tydlig med orden, så att de leder tanken rätt och inte fel!!

Jag kommer att fortsätta mitt engagemang i dessa frågor!