onsdag, november 02, 2011

Storebror Socialnämnden tvångsomhändertar i Sandviken, hemskt!

här, och här,, och här, och här

Länkarna ovan är till Svd-artikel och Uppdrag Gransknings reportage och en debattartikel av Thomas och Jennie, två vanliga välartade barnföräldrar i Sandviken som drbbades av en mardröm efter en (1) anmälan till socialnämnden att deras döttrar rört pappans snobb en gång....

Socialnämnden grep in, och tvångsomdertog blixtsnabbt döttrarna, skandalrubriker i tidningarna, tingsrättsprövning, frikännande, socialnämnden överklagar till hovrätten, nio månaders väntan, frikännande. En åklagare anmäler 47 sekunder i en semestervideo som brott mot barnpornografilagen, barnen är nakna och skrattar och den har bara visats för släkt och nära vänner.

Jag såg delar av kvällens Uppdrag Granskning och är upprörd. Vilka gatlopp och vilket år av lidanden och utsatthet som denna familj fått utstå, med tidningsrubriker, rykten, skvaller som kunna knäcka vem som helst. Flickorna tvångsomhändertagna lång tid, en socialnämnd som efter en anmälan vidhåller att föräldrarna är pedofiler ungefär.

Visst ska samhället skydda barn som misshandlas eller utnyttjas eller far illa i sina familjer. Visst ska lagen ge samhällets instanser muskler för att kunna agera när tillräckliga misstankar föreligger.

Men hur kan man skydda sig mot en anmälan om en oskyldig händelse som snabbt växer till enorma proportioner. Hur kan man skydda sig mot en åklagare som anmäler några sekunder i en semestervideo till åtal?

Heder åt Uppdrag Granskning som ikväll lät de frikända föräldrarna komma till tals och berätta sin historia. Nu bör händelserna granskas och utvärderas, igen, och lagstiftarna bör fundera ett varv till.

Visst ska staten skydda alla medborgare från övergepp och från att fara illa, inte minst barnen. Visst ska anmälningar tas på stort allvar och utredas. Men steget till tvångsomhändertagande av barn och att kräva åtal i flera rättegångar måste bygga på mer än en enstaka händelse som kan förstoras upp.

Jag har själv känt fläkten av samhället i nacken en gång, när en enda händelse likaledes tog vingar och föranledde hembesök.

Det här är svåra avvägningar, det handlar om att förhindra att barn far illa men också om att inte begå övergepp på en vanlig fungerande familj.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,