torsdag, september 09, 2010

Mona Sahlin öppnar för chockhöjning av inkomstskatterna

Vi vet alla bakgrunden. Alliansen har sänkt inkomstskatterna med 70 miljarder kronor. En lågavlönad har fått ca 1500 kr mindre i skatt per månad.

De rödgröna har öst sin galla över detta hela tiden. De har motsatt sig varje enskilt jobbskatteavdrag och menar att alliansen förstört Sveriges ekonomi, monterat ner välfärden och gynnat de rika genom sina skattesänkningar.

Lars Ohly deklarerar att skatterna snarast bör återställas till sin "riktiga" nivå, dvs innan sänkningarna gjordes.

Samtidigt har de rödgröna märkligt nog i sitt gemensamma valprogram accepterat nästan alla alliansens skattesänkningar, 61 av de 70 miljarderna...! De kanske inte var så dumma egentligen, trots all propagande emot?!

Och Mona Sahlin påstår att de under mandatperioden endast ska höja skatterna för de "allra rikaste". Vanliga inkomsstagare ska självfallet inte få några skattehöjningar....Kanske var inte alliansens skattesänkningar så dumma egentligen?

Kan man lita på de rödgrönas dubbla budskap i denna viktiga fråga som i hög grad berör privatekonomin för de allra flesta svenskar? För budskapen är ju dubbla; skattesänkningarna är helt fel och förkastliga fast de ska vara kvar..?

Men kommer inte de rödgröna att höja tillbaka skatterna?

Jo, det finns en mycket stor risk för det. Vi vet vad Lars Ohly slåss för. Och Mona Sahlin ger idag en stor intervju i Östgöta Correspondenten, tyvärr ännu inte utlagd på nätet.

Hon får där frågan: "Ni har kritiserat regeringen hårt för sättet att dra isär samhället och ensidigt satsa på att sänka skatterna. Men ni har ju själva accepterat det mesta i jobbskatteavdraget? Hur går det ihop?"

Och hon svarar, och läs nyanserna noga nu:

"Man kan ju inte bara PANG! rycka loss 100 miljarder, som de borgerliga har sänkt skatten med, och ändra förutsättningarna för medborgarna över en natt. Folk måste ha lugn och ro också. Det betyder inte att vi accepterar det. Då går vi i en annan riktning, då ändrar vi skatten för pensionärer - och för miljonärer."

De rödgröna höjer alltså skatten lite i de högre inkomstskikten, så att dessa får behålla allt mindre av en inkomsthöjning. Men för pensionärerna byter man inte riktning, där vill ju alla nu gå i jobbskatteavdragets riktning, lägre skatter.

Jag menar att det inte går att lita på de rödgrönas och Mona Sahlins och Lars Ohlys trovärdighet som skattesänkarpartier. De vågar uppenbarligen inte gå till val på att åerställa alliansens skattesänkningar och alltså höja skatten med 1500 kr per månad för vanliga inkomsttagare.

Men Mona Sahlin är mycket tydlig i denna intervju. Hon accepterar inte jobbskatteavdragen, vilket innebär att hon på sikt vill höja tillbaka skatterna med över 70 miljarder! Det går dock inte på en natt, och särskilt inte inför ett val. Men det går på sikt! Så lita inte på Mona Sahlin och Lars Ohly som skattesänkare, de är obotliga skattehöjare!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,