lördag, november 17, 2007

vänsterpartist försvarar kommunismens brott - mycket illa

"Varför skuldbelägga kommunismen, Björklund?


Redan för 10 år sedan föreslog vänsterpartiet att historia skulle bli ett kärnämne i gymnasieskolan. Därför var det bra när högerregeringen meddelade att den äntligen har beslutat sig för att genomföra detta förslag - tills det avslöjades att det handlar om en statligt styrd och ideologiskt präglad historieundervisning. Utbildningsminister Jan Björklund tänker skriva om kursplanen för historia så att den föreskriver att det ska ingå undervisning om "Sovjetkommunismens massmord".
Varför inte tvinga historielärarna att undervisa om korstågen? Utplånandet av ursprungsbefolkningen på den amerikanska kontinenten? Den transatlantiska slavhandeln? Den etniska rensningen av Tasmanien? Massmordet på kommunister i Indonesien? Varför inte ålägga lärarna att undervisa om att Jan Björklund ville att Sverige skulle delta i USA:s anfallskrig och ockupation av Irak, som hittills har kostat 1,2 miljoner irakier livet och drivit ännu fler på flykt?
Man kan räkna upp hur många otäcka händelser som helst i historien som alla borde ha kunskap om. Att välja ut några enstaka företeelser, som sägs överskugga allt annat hemskt i historien, leder till att eleverna inte får lära sig att se sammanhangen och utvecklingslinjerna i historien.
Jan Björklunds syfte med förslaget är inte att måna om elevernas kunskaper eller försvara demokratin. Genom att politisera historieundervisningen vill han misstänkliggöra, skuldbelägga och svärta ner dem som i dag kritiserar kapitalismen och liberalismen - det vill säga alla som står till vänster.
Rossana Dinamarca
Riksdagsledamot (v)
Utbildningsutskottet"


Jag har uppfattat Rossana Dinamarca som en rätt balanserad vänsterpartist ibland. Men vad är det hon ger uttryck för i uttalandet ovan.
Kommunismens oerhörda brott under Sovjetunionen och Stalin med skräckvälde, deporteringar, enorma lägerfängelser (GULAG), framtvingade svältkatastrofer, i nivån 40 miljoner människor mördade.....allt detta är "någon enstaka företeelse i världshistorien" i nivå med nordamerikas kolonisering eller invasionen i Irak.

Så kan nästan bara en kommunist uttrycka sig, det är besynnerligt att ränderna aldrig vill gå ur i vänsterpartiet.