fredag, september 02, 2016

Åldersbedömningsskandalen växer! Flera tusentals män på boenden för barn, flera miljarder i kostnader mm

Åldersbedömningsskandalen växer. En barnläkare sjunger ut i läkartidningen.

Det är ofattbart hur Sverige i åratal låtit sannolikt flera tusentalvuxna män få asyl som barn, ges förmåner som barn och placeras på boenden med barn. Migrationsverket och Socialstyrelsen bär ett tungt, tungt ansvar men även regering och riksdag. Jag kommer att en tredje gång JO-anmäla Migrationsverkets ledning. Och jag kommer att överväga ytterligare åtgärder.

Här länk till gårdagens debatt i SVT Opinion live från Göteborg, och till mitt mångåriga arbete med dessa frågor.

Håkan Mörnstad, specialist på medicinska åldersbedömningar skrädde inte orden i gårdagens debatt. Socialstyrelsens utredning om metoder för åldersbedömning är botten, utförd av barnläkare nära barnläkarföreningen utan specialistkompetenser frånsett, kan jag lägga till, att han lär stå ett regeringsparti nära.

Tillagt samma dag.
Jag skrev slarvigt först och nämnde antalet 10.000-tals. Det var ogenomtänkt, nu ändrat enligt ovan.

Jag har med ledning av erfarenheter från andra nordiska länder gjort bedömningen att 10-20 kanske 30 % av de som Migrationsverket godtar som barn egentligen är vuxna män mellan 20 och 30 år, typ.

Docent Josef Milerad bedömer att 40 % av de 100 som han åberopar är mellan 20- och 30 år och en liten del mellan 30 och 40 år.

Jag har även fått kontakt med en erfarna medarbetare på HVB-hem som kommer till samma eller t o m högre bedömningar än Josef Milerad, skolöverläkare.

Enbart under 2015 kom 35.000 ensamkommande barn och uppgivna barn som Migrationsverket godtagit som barn, till Sverige.  Om 20 % skulle vara vuxna män handlar det om runt 7.000 personer. Åren dessförinnan kom det runt 10.000 asylsökande barn per år.

Expertläkaren Johnny Ludvigsson i läkartidningen.

Sensationellt klarspråk av skolöverläkaren och docenten Josef Milerad, som jag tror ligger mycket närmare verkligheten än Migrationsverkets syn att alla är under 18 år som inte uppenbart är över 3+-40, typ.

Den renommerade barnläkaren Mats Weimer om att det naturligtvis går att kontrollera ålder, t ex ,ed 1-2 års marginal eller exakt som tydligen FIFA gör..

SVT Debatt om åldersbedömning av enskom, jag deltar

Intressant debatt igår i SVT Opinion live om åldersbedömning av ensamkommande med oklar ålder, där jag deltog, ca halvvägs in i debatten;

Här länkar till blogginlägg mm som redovisar min uppfattning sedan april 2012, då jag skrev en helsida på DN Debatt. Jag skälldes för främlingsfientlig, vilket var mycket tungt att höra.

Artikeln var saklig och sansad, och jag menar att jag nu har fått rätt rakt igenom. Dock är de asylsökandeantal jag redovisade mycket lägre än de var förra året.