söndag, december 09, 2012

Retar mig på Aktuellt. Endast eko är miljövänlig mat..

Ja, kära läsare av min blogg, ni vet att jag brinner för det svenska jordbruket och för landsbygden, och har skrivit "oändligt" mycket om det.

18-sändningen i Aktuell hade nyheten att den ekologiska matförsäljningen inte längre ökar under ingressen "Folk har inte längre råd att köpa miljövänlig mat".

Jag skrev ett inlägg på Facebook och har hittills fåt 47 gillanden för det, vilket gläder mig. Jag lägger in inlägget här nedan, samt några kommentarer till som jag gjort på frågor.


Facebooksinlägg:
Retar mig på Aktuellt. "Folk har inte längre råd att köpa miljövänlig mat", dvs ekologiskt. Visst är eko miljövänligt men det är också den mat som det moderna miljövänliga jordbruket i Sverige producerar, och som står för 95 procent av produktionen. Köp alltså närproducerat från Sverige, och prioritera gärna ekologiskt. Men till skillnad från SNF tycker jag inte att man köpa thailändsk ekokyckling före svensk salmonellafri kyckling, och inte nötkött från andra kontinenter istället för kött från kor som betat svenska hagar.

FB-kommentarer från mig:

Man måste gratulera ekolantbruket, ändå. Först ta monopol på ett begrepp, ekologi, sedan få riksdagen att sätta upp höga ekomål, gratis rådgivning och rejäla miljöersättningar. Och sedan ha lyckats sätta agendan hos politiker och beslutsfattare och många konsumenter att det enda miljövänliga matalternativet är det "ekologiska", var än det är producerat. Eko är en viktig nisch (Carl!) men det är 30-60 procent dyrare och det vanliga svenska jordbruket är också ett riktigt bra miljöalternativ.

Carl. jag är som du vet mycket kritisk mot SNF som inte slåss för att åkrar och betesmarker ska användas för matproduktion i Sverige till gagn för kretslopp och biologisk mångfald, utan enbart inriktar sig på att det svenska "giftjordbruket" ska ersättas av ekologisk mat varifrån den än kommer. Och på min blogg finns mina förslag för att vända det svenska jordbrukets kräftgång vad gäller mjölk, kor och grisar!

Eko är ett radikalt miljöalternativ som säger blankt nej till varje kg mineralgödsel, varje kemiskt bekämpningsmedel och varje växtsort som förädlats med hjälp av genteknik. Skulle världen gå över helt till eko - som SNF och MP vill - skulle följderna bli dramatiska för världens livsmedelsförsörjning. Därför är eko en viktig nisch och spjutspets, men det blir fel- anser jag - när man som Aktuellt menar att den enda miljövänliga maten är eko, varifrån den än producerats.

(Här några andra blogginlägg med mitt recept för att få fart på svenskt jordbruk, SNF och MP borde vara med i den kampen, mitt budskap till Sveriges ekologiska lantbrukare, och en till maning till SNF och MP.)

Tillagt den 10 dec kl 10: Nu är det 175 (!) som "gillat" mitt inlägg på Facebook! Helst sanslöst mycket, aldrig varit med om ens i närheten! Vad roligt!