torsdag, april 22, 2010

Pjäsen SEVEN om kvinnoförtryck - i riksdagen

Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn (där jag ingår),i samarbete med Riksteatern, inbjuder idag i riksdagen till det dokumentära dramat SEVEN.

7 nu levande kvinnor samtalar med varandra, från olika världsdelar och länder, med fruktansvärt patriarkaliskt förtryck i sitt bagage och i full kamp för att åstadkomma förbättringar i strävan mot rättvisa villkor för kvinnor. Deras samtal gestaltas för första gången av män, av 7 riksdagsledamöter, en från varje parti.

Seven är ett dokumentärt drama. Pjäsen är baserad på ordagranna utdrag ur personliga intervjuer med sju ovanliga kvinnor som arbetar för att åstadkomma stora förändringar i världen. Den har satts upp på flera håll runt om i världen och i Sverige, bl.a. under Almedalsveckan i somras.

Pjäsen innehåller sju roller, som läses växelvis. Det är egentligen mer ett hörspel än en pjäs i vanlig mening.

Min kollega Jacob Jonsson (V) "gestaltar" Inez McCormack från Nordirland, som i en USA-uppsättning spelades av Meryl Streep...

Jag - med en liten bakgrund i Bankekinds Hembygdsförenings bygdeteater - läser den ryska kvinnans Marina Pisklakova-Parkers repliker. Varje år mördas 14.000...kvinnor i Ryssland av sina män...Ett ryskt talesätt från 1500-talet säger att "kvinnor känner sig inte älskade om de inte får stryk"... Marina startade en kvinnojour och telefonhjälplinje, ensam. Nu har det växt till 160 stycken jourer och skyddade boenden.

Mukhtar Mai från Pakistan gestaltas av Mikael Damberg (S). Hon gruppvåldtogs i sin by av män från en högre klan i sin by, och kämpar nu i domstol för att dessa ska straffas.

Texterna är mycket starka och illustrar fruktansvärt det oerhörda kvinnoförtryck som finns i stora delar av världen.
Det finns oerhört mycket att göra som måste göras, och det är hedersamt men skakande att få medverka i SEVEN idag.

Skådespelerskan Hedda Krausz Sjögren är den som står bakom detta angelägna initiativ i Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,