fredag, september 15, 2017

Låt kommunen reglera tiggeri!

Jag har motionerat till Centerstämman att besluten om hur tiggeri ska regleras, eller ev förbjudas, borde decentraliseras till kommunerna.

Tillagt 3 oktober 2017: Här ett senare inlägg.

Tillagt den 7 december: Johan Hakelius skriver temperamentsfullt i Fokus, Förbjud tiggeri.

Polisen Anders Sydbom med lång erfarenhet från Stockholm och Linköping skriver på Katerinamagasin (Janouch) om varför han förespråkar ett förbud mot tiggeri.

Många politiker och opinionsbildare vill att Sverige som ett av få länder i Europa ska fortsätta att tillåta tiggeri i stor skala över hela landet, på gator och tunnelbanor och utanför väldigt många affärer.

Moderaterna vill se ett nationellt förbud, socialdemokraterna vill tillämpa redan gällande regler skarpare så att effekten blir i samma riktning.

De röda och gröna vänsterpartierna motsätter sig skärpningar liksom de två liberala partierna.

Den senaste opinionsundersökningen från Inizio slår fast att folkopinionen för ett förbud blivit starkare och mer bestämd, med 57 procent som vill förbjuda mot bara 16 % som vill ha det som idag. Det är ett mycket tydligt besked.

För 3-4 år sedan var folkopinionen lika bestämt för att Sveriges mer generösa asylregler borde anpassas i EU-riktning, vilket 7 partier inte brydde sig om eftersom de visste bättre. Resultatet blev en plötslig 180-gradersvändning samt att man bjöd Sverigedemokraterna på en väldig uppgång i opinionen.

Jag anser det oklokt att inte ta lärdom och återigen inte beakta budskapet från väljarna.


För egen del har jag som sagt lagt en motion till Centerpartiets stämma om några veckor där jag föreslår att frågan decentraliseras till kommunerna, som ges mandat att reglera, och eventuellt förbjuda, tiggeri.