tisdag, januari 27, 2009

känslostyrd Mona Sahlin om Nato....

Jag gillar Mona Sahlin en del, och trodde hon skulle lyckas bra som partiledare. Men många gillar henne mindre och hennes ledarskap har ju inte imponerat än.

Hon gör idag för andra gången ett väldigt konstigt uttalande om svenskt Natomedlemskap, tycker jag, som indikerar att hon i denna viktiga fråga styrs av känslor mera än rationell analys.

Först sakfrågan. Mona Sahlin och jag är ju överens om Sveriges militära alliansfrihet och att frågan om medlemskap inte är aktuell idag. Medan däremot det uppenbarligen är rätt okontroversiellt att Sverige samarbetar mycket nära med Atlantpakten/Nato i Partnerskap för fred, både under socialdemokraternas regeringstid och under alliansens.

Däremot får vi ju se hur verkligheten och Nato och alla möjliga faktorer utvecklas i framtiden. Skulle t ex Finland gå med kan jag inte utesluta att även diskussionen i Sverige tar fart och så får vi se var den diskussionen slutar. Och skulle alla länder i Europa gå med inklusive Ryssland kanske även Sverige borde överväga ett medlemskap i detta bredare Nato.

Men det tycker inte socialdemokraterna under Mona Sahlins ledning.

I somras lovade Mona Sahlin att socialdemokraterna aldrig skulle acceptera att Sverige anslöt sig till Nato. Ett oerhört märkligt uttalande. Ett politiskt löfte med evighetsgaranti, faktiskt, och de är ju inte så vanliga.

Jag har uppmärksammat detta märkliga politiska löfte i några riksdagsdebatter och här på bloggen. Det är ju faktiskt alldeles sanslöst att lova något sådant som tydligen gäller alldeles oavsett hur världen och verkligheten och Nato utvecklas över tiden.

Jag trodde kanske att tungan hade sluntit på socialdemokraternas partiledare, men jag hade säkert fel.

För så här uttalar sig Mona Sahlin till TT idag i samband med en försvarskommentar:

"Hon beredd att diskutera allt utom Natomedlemskap. Ett svenskt medlemskap är inte aktuellt under hennes livstid.

- Så länge jag lever ser jag inte att Sverige ska vara medlem i Nato, säger hon."

Löftet är således inte längre evigt, och det är ju ett steg framåt. Men istället kopplar hon sin utfästelse att Natomedlemskap är otänkbart för henne och - antar jag - därmed socialdemokraterna till att detta är otänkbart under Mona Sahlins livstid.

Återigen har det ingen betydelse hur verkligheten kan förändras, Sverige ska bara inte bli medlem Nato så länge Mona Sahlin lever.

Tyvärr känns detta uttalande omoget och oöverlagt, och det torde inte öka förtroendet för Mona Sahlins ledarskap utan istället ifrågasätta detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,