onsdag, juni 24, 2009

intryck från Mazar-e Sharif - 1

Vi är några från riksdagens försvarsutskott som nu besöker de svenska soldaterna i Afghanistan. Det ska bli mycket intressant att på plats få inblick i de mycket viktiga fredsinsatser som Sverige och våra soldater gör "i en annan del av världen".

Avstånden minskar ju på vårt klot, men det här ligger ändå en bit bort. Efter ett kort besök i Abu Dhabi har vi idag flugit över mycket torra bergs- och högslättområden. Först när vi närmade oss Mazar-e Sharif - vilket lär betyda ungeför "den heliga Moskén" - började det bli lite grönt i floddalar och på högslätter.

Med på resan var vältränade,skickliga och motiverade soldater - män och kvinnor - som varit hemma i Sverige på "leave" och som gör ett mycket gott intryck. Detta är i och för sig ingen överraskning, detta gäller regelmässigt när jag träffar officerare och soldater i det svenska försvaret.

Jag har fasat lite för hettan- som jag inte brukar gilla -och här har idag varit 41 grader varmt, 67 grader i solen...
Men hettan är torr och nu på kvällen är den faktiskt riktigt behaglig.

Flaggorna för FNs ISAF-insats (ledd av Nato) i Afghanistan vajar idag på halv stång, sedan flera tyska soldater lär ha stupat i samband med en attack.

Afghanistan är ju ett av världens fattigaste länder, och ovanpå det har man en lång tragisk historia av krig och inbördeskrig. Sovjetunionen invaderade och drog sig tillbaka, de muslimska fundamentalisterna "Talibanerna" grep makten och styrde enligt medeltida Sharialagar och med stort förtryck, inte minst mot flickor och kvinnor.

Många nationer deltar i ISAFs insats, så även Sverige. Talibanerna är aktivast i södra delen av landet och har ofta sina baser i närliggande Pakistan.

Deras stridsmetoder är ofta förkastliga och drabbar oskyldiga blint, ändamålet får helga alla medel och vägbomber och självmordattacker kan drabba vém som helst.

Jag återkommer!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,