torsdag, april 03, 2008

Om kommunismens folkmord

Nazismens vidrigheter får aldrig glömmas, men inte heller kommunismens. Skräck- och terrorväldet i Sovjetunionen och Kina på 1900-talet, Pol Pots skräckregim i Kambodja, svälten och förtrycket i Nord-Korea osv osv.

När kommunisterna invaderade och tog makten i de baltiska länderna fängslades 10-tusentals familjer - ofta bönder - i nattliga räder, separerades från varandra män, kvinnor och barn, och skickades i vidriga former på trånga fångtåg till Sibirien där man slängdes ut i kylan med inga eller usla byggnader och uselt med mat.

Tänk er fasorna och skräcken att drivas från sitt hem, skiljas från sin familj, fraktas som gods under vidriga förhållande där hälften svalt eller frös ihjäl och sedan lämpas av i Sibirien under hemska förhållanden. Män, kvinnor, ungdomar och barn.

I Sovjetunionens fångläger fängslades miljoner människor utan orsak med tragedier och omätbara lidanden som följd.
Många avrättades snabbt efter inga eller riggade rättegångar. I Rysslands och Ukrainas bördiga slätter dog tiotals miljoner människor efter missväxt och sedan all mat konfiskerats från dem.

Kommunismens lyckorike skulle skaps med våld och terror, ändamålet helgar alla medel, och de som ägde och förvaltade något sågs som rövare och kapitalistsvin.

Att glömma eller förtiga dessa förbrytelser och brott mot mänskligheten vore det värsta av allt. Därför är det bra att Forum för levande historia upplyser om både nazimens och kommunismens förbrytelser.

Att 253 debattörer från främst vänsterkanten motsätter sig detta och i en DN-debattartikel jämför med kolonialkrigen för flera hundra år sedan är beklämmande.

Vänsterpartiet samarbetade med kommunistpartierna i Sovjet och Kina fram till 1980-talet, trots deras förtryck och förbrytelser mot medborgarna i sina länder.
Idag talar oftast vänsterpartiet högst och mest om demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ju bra, men partiets historia sänker trovärdigheten för oss som varit med en tid. Och när man tvekar om att upplysa om kommunísmens brott väcks många tankar till liv.