onsdag, augusti 16, 2006

Tala om ömma tår...påhoppad av 4 hyggliga östgötasossar och så Ohly..

Läs gärna mitt förra inlägg noga, eller lyssna på en kort intervju på Radio Östergötlands hemsida. (http://www.sr.se/Ostergotland/)
Vid en fortsatt vänstermajoritet kräver f.d. kommunisten Ohly en ministerpost åt sig. Denne statsrådskandidat kräver 200.000 nya statliga jobb, 6 timmars arbetsdag...och så nu i veckan ett förbud mot all privat verksamhet inom hela den svenska offentliga sektorn. Det här skulle vara förödande för Sveriges ekonomi. Och
S på riksplanet förbjuder privat drivna sjukhus och vill förbjuda vinst i privat drivna företag i den offentliga tjänstesektorn.

Om det är så förfärligt med privat företagsamhet i upphandlad konkurrens inom 1/3 av Sveriges ekonomi, då är väl i logikens namn detta lika förfärligt inom övrigt näringsliv.
Det är faktiskt bara 20 år sedan som s och Palme ville socialisera det svenska näringslivet genom löntagarfonder. Exemplen ovan är enligt min mening alarmerande, och reser frågan hur långt en ev. vänsterregering med omsorgsminister Ohly (t.ex) kommer att gå i denna socialistiska riktning.

I t ex Vitryssland och Cuba behövs inga stopplagar mot privat drivna sjukhus - för sådana finns ju inte -, där behövs inget förbud mot vinst i privat verksamhet i offentlig sektor - för sådana företag finns inte där -, och där behövs inget förbud mot privata företag i offentlig tjänstesektor - för ett sådant förbud råder ju redan. Därför min försiktiga undran om varifrån inspirationen kommer från Ohlys och f.d vänsterpartisten Ylva Johanssons stopp- och förbudsförslag. Varför bli så sura för denna berättigade fråga. Varifrån kommer annars inspirationen ifrån?

Jag kan förstå att de hyggliga ledande östgötasossarna känner sig mycket besvärade över att behöva försvara denna politik, eftersom de t ex i Linköping är riktigt öppna för privata alternativ i verksamheten (vilket gör att samarbetet med c gått bra). Och de ska ha heder av att de kämpar i minoritet för att ändra s-politiken i dessa frågor.

Men frågorna till s och v på riksplanet är ju givna:

1.Varför förbjuder ni privat drivna och välskötta sjukhus?
2.Varför är det fult med att sträva efter vinst på sitt satsade riskkapital i ett företag?
3. Om detta är fult och fel i offentlig tjänsteproduktion, hur kan det då vara rätt och riktigt i näringslivet i övrigt?
4. Bejakar Ni - och Ohly - verkligen marknadsekonomin om ni inte tror på mångfald (och därigenom effektivitet och kvalitet) och vinstdrivna privata företag i den offentliga tjänsteproduktionen?
5. Kommer v och Ohly att ingå i en ev ny vänsterregering efter valet?
6. Och kommer då denna ev. regering att gå den riktning som Ohly kräver, ett förbud mot privat företagsamhet i vård - skola - omsorg?

Jag anser att dessa frågor är mycket relevanta och att denna debatt är oerhört viktig. Men jag kan förstå att s och v känner sig så besvärade att de gör allt för att komma ifrån den genom att beskriva mig som ett "lågvattenmärke", tydligen till skillnad från de blodigt allvarliga förslag som jag kritiserar...