torsdag, september 18, 2014

Valanalys Östergötland, Grattis Lena Ek!

Så är då riksdagsvalet 2014 klart. Jag gav en valprognos som hade vissa brister, jag fick inte med den kraftiga nedgången för MP, V, FP och KD. Och jag har redan gjort en kort kommentar om vikten av en öppnare migrationsdebatt, vilket jag också lyfte fram i valrörelsens slutskede. Jag gjorde också en "varudeklaration för kryssbenägna" på min blogg.

Centerpartiet minskar i särklass minst av allianspartierna, vi hade en utmärkt valplattform med stark betoning på klassiska centerfrågor som miljö, företagande, jobb, hela Sveriges utveckling och med starkt fokus på livsmedelsfrågor. Vår partiledare Annie Lööf, som jag tidigt kampanjade för, har haft några tuffa och motiga år där hon som ung kvinna granskats mycket hårt. Hon är en stark kvinna och en lysande politiker och har klarat påfrestningarna på ett sätt som visar väldig styrka. Nu lossar det för henne, hennes karisma och kvaliteter har verkligen gått fram i årets valrörelse, och Annie Lööf ligger i hög grad bakom Centerpartiets återhämtning och, relativt sett, goda valresultat!

De rödgröna har ökat med 0,1 %, dvs med nästan ingenting. Att som Stefan Löfven tolka det som ett starkt mandat för förändring i sin riktning är faktiskt orimligt. Vad som hänt är att alliansen, främst moderaterna, minskat kraftigt medan Sverigedemokraterna gått fram nästan lika starkt.

Jag tar mycket, mycket allvarligt på Sverigedemokraternas framgång. De har fått nära 13 % i riket, men är svaga i storstäderna så i många kommuner har de 15-20 %. De är ett extremt parti i migrationsfrågorna och extrema, tycker jag, även i andra frågor vad gäller t ex EU. De har också en mycket mörk bakgrund och många med extrema åsikter i sina led. Deras ledning försöker aktivt att göra partiet mer anständigt, men har en lång väg framför sig.

Deras framgångar beror framförallt på deras starka invandringsmotstånd där de isoleras av övriga 7 partier, ledda av det i dessa frågor mycket liberala, nästan extrema i jämförelse med övriga EU-länder, Miljöpartiet. Jag har under flera år arbetat för att de så viktiga migrationsfrågorna måste få diskuteras öppnare, från en generös grundsyn, men har fått mycket kritik och åsiktskorridoren i Sverige är fortfarande alldeles för smal. Detta gagnar Sverigedemokraterna, alldeles för många vid köksbord och på arbetsplatser i Sverige ställer relevanta frågor som borde få relevanta svar. Tyvärr har de 7 partierna här ofta abdikerat och fastnat i slagordspolitik och propaganda som ibland har brister, alltför ofta lämnas de vid köksbordet ensamma med Sverigedemokraterna som sitter kvar.

Naturligtvis ska Sverige välkomna alla som söker asyl här och har asylskäl. Däremot är det relevant att diskutera varför så många av de som flyr och lyckas ta sig till EU söker sig till Sverige. Sverige ger nu i absoluta tal flest människor asyl av EUs alla länder, över 20 % av alla som beviljas asyl i något EU-land får den beviljad i Sverige trots att Sverige bara har 2 % av EUs befolkning. Jag menar att Sverige på några punkter bör se över sina regelverk och något närma sig övriga EU-länders praxis, se denna länk.

Slutligen, jag har försökt att tydliggöra för östgötaväljarna vilka frågor jag kommer att driva om jag skulle fått fortsatt förtroende i riksdagen; t ex att hela Östergötland, och Sverige, ska utvecklas, att livsmedelproduktionen kraftigt måste tillväxa, att jag ska att vara en röst för de äldre (som är våldsamt underrepresenterade i riksdagen) vad avser t ex rätt till serviceboende och lika skatt som andra, samt migrationsfrågor. Min personvalskampanj har begränsat sig  till till följande annons (se längst ner) och till några debattartiklar.

Jag har dock i första hand kampanjat för Centerpartiets utmärkta valplattform och för hela centerlistan i Östergötland med utmärkta Lena Ek, som jag alltid har stött, som starkt förstanamn.

Jag är övertygad om att östgötacentern stärks av att ha goda kandidater med lite olika profil på riksdagslistan, och även av att de bedriver personvalskampanjer. Kanske har därför fler väljare kommit till Centerpartiet som i årets val i Östergötland klarat sig lite bättre än rikstrenden.

Nu är snart kryssen räknade och jag har fått hela 1.212 stycken (7,0 %) medan listettan Lena Ek som väntat får klart fler, 1.560  (8,9 %). Jag är stolt och glad över det förtroende som kryssen visar och jag önskar samtidigt Lena Ek, som åtnjuter ett ännu större förtroende,  all framgång i riksdagen för att hålla Centerpartiets och Östergötlands och Sveriges, och EUs och FNs, fanor högt!







 

En ny regering bör se över några asylregler


Miljöpartiet, och många ledande riksdagskandidater i Östergötland, vill göra Sveriges redan generösa asyl- och migrationspolitik än mer öppen. Jag har respekt för den ambitionen och är det folkets vilja ska det naturligtvis bli så.

Dock är redan Sveriges regelverk de mest öppna i Europa vilket leder till att Sverige med 2 % av EUs befolkning förra året gav flest människor asyl av alla EUs länder, över 20 % av alla som fick asyl i något EU-land fick det i Sverige. Av ensamkommande flyktingungdomar till EU (eller lite äldre) valde över 30 % att söka sig till Sverige. Det är möjligt att Sverige borde ta emot en ännu större andel, vilket många verkar förespråka. (Att Sverige ska pressa övriga EU-länder att bli mer generösa, naturligtvis).

Jag själv tror däremot att Sverige på några punkter bör se över sina regelverk på migrationsområdet så att vi något närmar oss övriga EU-länder, även om vi alltjämt behåller vår tätposition. Jag är alltså mer migrationsvänlig än samtliga övriga EU-länder och det är faktiskt sanslöst att ändå få kritik som antyder att jag (och än mer övriga EU-länder, givetvis) närmast är rasister, typ. Jag vill se en fortsatt mer generös migrationspolitik i Sverige än i övriga EU-länder och jag är orolig för att detta hotas om Sverige ligger alltför långt före och inte klarar integration och fler jobb tillräckligt bra, jag befarar en back lash. Jag är också övertygad om vikten av en öppnare migrationsdebatt, utifrån en generös grundsyn. Och här är mitt recept för en bättre migrationspolitik.

Jag hoppas att en kommande regering, vilken den än blir, kan se över följande regelsystem (se nedan), som idag till en del självständigt utformas av migrationsverket. Jag menar att det faktiskt är rimligt att landets regering tar ansvar för avvägningen mellan en ideal migrationspolitik baserad på öppna gränser (vilket rimligen är den vision vi arbetar efter) och den faktiska verkligheten i dagens värld med sina enorma klyftor som gör att regelverk för migrationen och den fria rörligheten tyvärr behövs. Och, menar jag, där en faktor att beakta oundvikligen är vilka regler som övriga EU-länder tillämpar och hur långt från dem som Sverige kan avvika i mer generös riktning:

* Migrationsverket har fastställt unikt generösa regelverk för att bevilja uppehållstillstånd och för anhöriginvandring, som ej som i övriga EU-länder kopplas till försörjningskrav. Kan Sverige ha kvar dessa regelverk oförändrade, eller än mer generösa, eller behöver vi något närma oss praxis i övriga EU-länder? Jag menar ju det.

* Över 30 % av alla ensamkommande barn under 18 år som kommer till EU väljer att söka sig till Sverige. En anledning är uppenbart att många är över 18 år, och att Sverige skiljer ut sig genom att i mycket liten utsträckning göra seriösa ålderstest. Jag tycker att rättviseskäl, både mot andra 20- och 22-åringar som ansöker om asyl som vuxna och mot de 16-17-åringar som de överåriga får bo tillsammans med, talar för detta.

* En stor del av de som inte beviljas uppehållstillstånd, eftersom de inte har asylskäl, stannar illegalt kvar i Sverige som s.k "papperslösa". Polisen måste bättre än idag kunna avvisa dessa, annars urholkas respekten för Sveriges regelverk och uppmuntrar allt fler att inte respektera ett negativt beslut.

* Sverige har kanske industrivärldens mest öppna regelverk för arbetskraftsinvandring, och ska fortsätta att ligga i täten. Däremot är det tveksamt, tycker jag, om en arbetsgivare, i en bransch med enkla jobb som många redan köar till i Sverige, ska kunna efter eget gottfinnande anställa även icke EU-medborgare från andra kontinenter, t ex.