måndag, juli 12, 2010

Littorin uttalar sig om allmän A-kassa!

Jag erkänner, rubriken är lite lurig...!

Men nu är du här på min blogg och kan se hur jag har kommenterat Littorinaffären med mera..!

Den 29 juni på kvällen avslutades årets interpellationsdebatter i riksdagen med en rad IP:er till dåvarande arbetsmarknadsministern. De två sista hade ställts av mig och handlade dels om en allmän A-kassa, dels om en verkligt fristående Alfakassa. (scrolla längst ner i protokollet).

Sven-Otto Littorin var för en Allmän A-kassa, även om vi kanske hade lite olika inriktning. Och han tyckte att det var OK att de röda facken hade ett stort inflytande i den påstått "fristående" Alfakassan, vilket jag inte tycker.

Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking skriver nu på Newsmill om att taket i A-kassan bör höjas. Bra, det är också min uppfattning, det har legat still sedan början av innevarande sekel!

Jag har ytterligare uppfattningar som Centerpartiet driver eller, hoppas jag, kommer att driva:

* En allmän A-kassa som alla arbetssökande har rätt till, likt sjukförsäkring och pension.

* Ett höjt golv i A-kassan.

* En enhetlig medlemsavgift i A-kassan. Dagens differentiering må ha sina fördelar för kassornas funktionssätt, men det är inte rimligt att en del betalar över 400 kr i månaden och andra under 100.

* En verkligt fristående Alfakassa!

Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) upprörs med rätta över hur ungdomar utestängs från arbetsmarknaden, och hur illa de röda facken ibland uppträder. Dessa fackförbunds svek mot alla dem som inte vunnit inträde i A-kassan - t ex ungdomar - och som av facken hänvisas till behovsprövade eventuella socialbidrag är upprörande. CUF hoppas jag driver även dessa rättvisereformer som jag ovan pekat på! Upp till fortsatt kamp, CUF!!

Jag gör en liten fräckis här, eller ett litet test..!

Jag länkar till några ledande bloggar med en sympatisk debattattityd för att se om de vid lämpligt tillfälle kanske kan ta upp frågan om en Allmän Solidarisk Arbetslöshetsförsäkring och A-kassa, vilket jag kämpar för att verkligen har belyst på min blogg och i riksdagen och i debattartiklar, t ex DN;
Peter Andersson, Dick Erixon, opassande (som nog kan hitta någon lämplig integritetsaspekt även i detta, hoppas jag, och som talar för ett obligatorium..!), Kent Persson, Svensson, Erik Laakso

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,