lördag, april 26, 2008

Försvarsturbulens

Åter dags för försvarsturbulens!

Genom hårt tryck från regeringen på ÖB att spara långsiktigt och inte kortsiktigt, och genom att endast godkänna en mindre del av begärd överflyttning från anslag försvarsmaterial till anslag förband, har ÖB nu piskan på sig att till mitten av maj respektive juni presentera nya åtgärdsförslag.

Flera förbands framtid är hotad, t ex i Revinge, Eksjö, Karlsborg, Luleå och Arvidsjaur.

Min uppfattning är att denna bedömning om vilka förband som ev ska avvecklas bör göras i regeringens proposition om försvarets inriktning sent i höst. Det är sannolikt att det minskande antalet i grundutbildning kan aktualisera några förändringar i grundorganisationen, men i så fall vilka bör prövas noga.

Samtidigt ska Sverige nu lägga offert till Norge på Gripenplan. (Jag var i Linköping i onsdags när den nya Gripen Demo rullades ut inför experter från olika delar av världen, rätt imponerande hur Sverige klarar att utveckla allt vassare Gripenplan).

Norge ser helst att även Sverige vartefter förser sitt flygvapen med samma Gripenplan som man själva får offert på. Det är en rimlig position och min uppfattning är att Sverige så småningom bör uppgradera Gripenplan till modell Gripen E/F. Hur många och i vilken takt, det kräver mer information och det blir intressant att få regeringens djupare analyser på måndag.

(Den första Gripen kallas A/B, den uppgraderade version som inom några år finns i hela vårt flygvapen (100 st) kallas C/D. E/F-versionen kallas nu också i media Super-JAS, och den är också identisk med Gripen Demo)

Det verkar nu sannolikt att regeringen i offerten till Norge uttalar någon sådan ambition som jag tycker är rätt självklar, och likaså att man villkorar denna handlingslinje med att den måste förankras i riksdagen.

Den kunniga försvarsexperten från miljöpartiet Annika Nordgren Christensen ifrågasätter nu om inte detta bryter mot den svenska grundlagen, och är förvånad över att detta inte aviserades i vårpropositionen.
Det senare hade ju kunnat ske, men kan ju även ske i annan ordning.

Att däremot tro och varna för att regeringen tänker bryta mot grundlagen är säkert mest "politik", eftersom mp ju inte vill ha en uppgradering av dagens Gripenplan.

Ett närmare samarbete med Norge, och andra nordiska länder, på försvarsområdet är mycket angeläget med bred förankring i riksdagen, och det vore självfallet ett glädjande genombrott i flera avseenden om de båda länderna hade samma stridsflygplan!

Även om Gripen är en förnämlig produkt som ger väldigt mycket för pengarna kan Norge också välja fortsatt amerikanska plan (JSF), även om de kostar ca dubbelt och inte är färdigutvecklade. Tydligen kommer då en del svenskar att jubla, jag tycker det vore trist av flera anledningar. Men i så fall blir den debatt som nu rasar rätt akademisk.