lördag, juni 26, 2010

Spionen på FRA - jag har läst den

Jag ger lite reklam åt förre stridspilotens - numera deltidsflygkapten på Boeing 737 - Anders Jallais debutroman.

Den beskrivs så här på hans hemsida: "Spionen på FRA är en djupt initierad spänningsroman om ubåtskränkningar och spioner inom FRA och underrättelsetjänsten."

Samt: "ANDERS JALLAI är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003. För bedriften att finna DC-3:an belönades han med guldmedalj av Hans Majestät Konungen. Spionen på FRA är hans första roman."

Imponerande meritlista, otvivelaktigt.

Och han är också aktuell på Newsmill i debatt om ubåtarna på 1980-talet var ryska eller från USA...

Jag ska väl inte avslöja för mycket om intrigen osv i romanen. Helt klart är dock att Jallai inte spar på krutet. Statsministrar och presidenter, underrättelsechefer här och där är agenter eller dubbelagenter.

Chefen för SSI inom Must surfar på tonårsporrsidor och har utomhussex med en femtonåring. Han beordrar plågsam avlivning av två hundar och kidnappning av en liten flicka för att sätta press på agenter kopplade till Säpo. Och beordrar mord på pensionerade FRA-anställda. Med mycket mera.

Vad gäller signalspaning, som ju intresserar mig, sägs inte så mycket.

"Allting i boken är inte sant", skriver Jallai i förordet. Samtidigt som hela boken rätt mycket syftar till att ge intryck åt det hållet. Rätt naturligt!

För mig ger mycket ett rätt overkligt intryck.

Var ubåtarna på 1980-talet ryska eller från USA. Ja, svaret i romanen är så precist man kan begära.

Vilken uppfattning har då jag i olika rättsrötediskussioner?

Tja, OK då:

Min bedömning är att Christer Pettersson mördade Olof Palme, att ubåtarna liksom U-137 kom från Sovjetsfären, och att Estonias haveri var ett haveri.

Tillägg 27 juni: Wiseman har givetvis också läst och kommenterat både spionbok och ubåtsdebatt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,