söndag, december 11, 2011

Mikael Wiehe på gott och ont

Mikael Wiehe är en lysande artist och låtskrivare, men politiskt är han en revolutionsromantiker från det glada 1960-talet, socialist eller då kanske kommunist. Han hyllar alltid Cuba och han skrev i en ny låt 2010 så här:

"Hatar du dom jävlarna
som köper upp och lägger ner
Vill du skära dom i bitar
och slå in dom i paket
Drömmer du om huvuden
som ligger i en korg
Vill du sätta upp en galge
på närmsta stora torg"

Han syftade på direktör i Sverige, och han uppmanar i refrängen att "är det nå`t du måste göra.."

Jag kritiserade dessa hans textrader i ett blogginlägg från maj 2010.

Nu har Wiehe varit med i ett TV-program där han och andra artister sjunger varandras låtar. Han har fått kritik från Aaron Modig i KDU för sin text i en brännpunktsartikel.

Den socialdemokratiske bloggaren Johan Westerholm sågar kritiken mot Wiehe i ett blogginlägg, där han tydligen menar att det inte är problematiskt att en artist som många har som idol uppmanar till våld och ond bråd död. Eller vad är det han uppmanar till?

Westerholm brukar vara snabb att kalla andra fascister, så även denna gång. Tydligen menar han att Wiehes sång text är helt OK. Jag tycker precis tvärtom.

Han sa i TV-programmet att kanske hade han mjuknat något i kanterna politiskt.Jag hoppas det, men den text jag kritiserar skrevs 2010..

Nicke Bremer försvarar Wiehe på sin blogg, texten ryms inom den konstnärliga friheten..

13 dec tillägg: Wiehe har svarat i SvD, han håller Cuba högt och han går inte i svaromål på de aktuella textraderna som uppmanar till ..,ja vadå? Nog påminner hans språk tyvärr om Pol Pots metoder och andra "upprensningar" som alltid följt i kommunismens spår. Frågan är också rimlig, hur hade det mottagits om extrema högerkrafter sjungit på liknande sätt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Läs även andra bloggares åsikter om , ,