onsdag, maj 05, 2010

Sångtextsanalys Wiehe - Sverige eller Cuba?!

Några upprörda inlägg här på bloggen och på Correns artiklar försvarar Mikael Wiehe och menar att det inte är han som närmast uppmanar till våld (och kanske revolution?) utan att det är jag och andra som förtalar honom när vi upprörs över hans tal om att hänga svenska människor i galgar och samla deras avhuggna huvuden i en korg.

Visst har jag tillspetsat min kritik i min reaktion på hans väldigt tillspetsade texter, vilket jag markerat genom ordet "ungefär". Jag skrev så här:

"Jag har tidigare på denna blogg (trodde jag men hittar det inte..) upprörts över den röde khmeren Mikael Wiehe, som på sin nya platta diktar ungefär så här om regeringen och alliansen;

Häng upp dem i galgar på närmsta torg, och samla deras avhuggna huvuden i en korg."

Jag har lagt in Wiehes text i sin helhet nedan. Har ser vårt fina Sverige, vars välstånd ju bygger på marknadsekonomi och liberalism och på frihet och demokrati, som ett land i spillror med usel sjukvård och usel skola osv. Han hyllar Cuba som ju har varken tryck- eller yttrandefrihet eller marknadsekonomi, och som är ett land i stagnation och förtryck som fördelar brist istället för tillväxt.

Mycket tack vare Alliansens insatser för fler i arbete och fler företag så står Sveriges ekonomi stark i Europa - trots den väldiga krisen -, arbetslösheten minskar nu och sysselsättningen är på samma nivå som 2006. Tack vare detta kan resurserna till vård, skola och omsorg behållas och förstärkas istället för att behöva skäras ner, som nu sker i sparpaket i massor av länder i vår omvärld.

Wiehe är dock fullständigt kategorisk, alliansen och väl marknadsekonomin är usel medan Cuba står för ljuset i tunneln. Jag har alltså en helt motsatt uppfattning.

Som framgår av hans text är det direkta syftet i den aktuella versen riktat mot företagsledare ("dom jävlarna") i de företag som verkar i Sverige och som "köper upp och lägger ner". Läser man hela texten riktar han sig mot Staten som väl borde socialisera företagen och istället öka pengarna till sjukvård och skola (fast resultatet som vi vet världen över istället minskar resurserna kraftigt).

Men OK, jag ger kritikerna rätt i att han inte direkt skriver "alliansen" utan "dom jävlarna som köper upp och lägger ner". Och som i raderna precis därefter hänvisar till drömmar om att sätta upp galgar och lägga avhuggna huvuden i en korg...

Wiehe drömmer, ja, men många lyssnar till hans budskap och det är upprörande att använda de uttryck som Wiehe använder, och som faktiskt för tankarna till Stalin och Sovjet och till Kambodja och Pol Pot. Och där miljoner människor i skräck och fasa faktiskt mördades under hemska omständigheter.


Har banken ta’tt din villa
Har fogden ta’tt din bil
Har fattigdomen träffat dej
i hjärtat som en pil
Har livet fallit samman
Har drömmen gått i kras
Har du gett dom allt du hade
Fick du ingenting tillbaks
Har du inte nån att prata med
utom Fröken Ur
Har den du älskat gått ifrån dej
när pengarna tog slut

Är det nå’t du måste göra
Är det nåt du måste säg’
Har vargen i dej vaknat
Det är samma sak med mej

Ser du hur den sprider sej
girighetens pest
Hur alla sliter åt sej
hur alla vill ha mest
Ser du direktörerna
som snor åt sej vad de kan
hur dom stjäler och bedrar folk
och sen skyller på varann
Är du trött på att betala
dom rikas rofferi
bankernas förluster
ockrarnas profit

Är det nå’t du måste göra…

Fick din morsa dö på golvet
i en sjukhuskorridor
Får din farsa gå och lägga sej
på hemmet klockan två
Går dina ungar i en skola
som stinker av urin
medan staten ger miljarder
till svindlare och svin

Är det nå’t du måste göra…

Hatar du dom jävlarna
som köper upp och lägger ner
Vill du skära dom i bitar
och slå in dom i paket
Drömmer du om huvuden
som ligger i en korg
Vill du sätta upp en galge
på närmsta stora torg
Vägrar dom att lyssna
när du berättar vad du vet
Säger dom du ljuger
när du säger som det är
Är det nå’t du måste göra…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom jag varit i det verkliga Cuba under en tid vill jag påstå att, förutom de två första raderna i texten, beskriver sången läget på Cuba ganska bra.
Bil och villa är väldigt sällan privat egendom därav undantar jag de två första radrna.
Teaterdirektören.

Sumatra sa...

Staffan,

Jag har nu läst igenom och smält Wiehes alster. Själv har jag inte hört stycket framföras, men den poetiska formen och rytmen i texten är otvivelaktigt Wiehes. Mycket välskrivet.

Över till själva innehållet. Om vi frånser den sista strofen som börjar "Hatar du dom jävlarna..", så var det en oklanderlig beskrivning av hur livet i Sverige kan te sig, en bra samhällskritisk beskrivning helt enkelt.

Gamlingar med tur får dock vara uppe längre än till kl 2, men då skall dom ha tur. Att folk varit gifta i 60 år, betyder ju inte att dom får bo ihop när dom blivit gammla. Vem tror dom att dom e´?

Att folk ligger och dör i sköljrummen på sjukhusen är ju inget nytt. Samtidigt vet jag två helt nyrenoverade sjukhus som lagts ner, men det betyder ju inte att det inte finns fler nerlagda sjukhus.

Att folk får sin närmaste framtid förstörd av en betalningsanmärkning för en struntsumma, som vederbörande ibland inte ens varit medveten om, är inte heller helt ovanligt.

Avlägg ett besök på en skoltoalett, gör det. Då håller man sig nog hellre.

Ovanstående är nog inget du och jag möter i VÅR vardag, men det hindrar ju inte att det ligger något i Wiehes beskrivning.

Har den du älskat gått ifrån dej
när pengarna tog slut? Ett helt vanligt relationsdrama. No money, no honey.

Girighetens pest är inget nytt. bara synligare. Take from the truly needy and give to the truly greedy. Det finns människor som inte kan göra sitt avlönade arbete om de inte får några miljoner i bonus, samtidigt som våra svenska soldater åker till Afghanistan och får förmånsskatta för torrprovianten och tji bonus. Blir du då dessutom skadad, så tar de anhöriga hand om dig. Vem skulle annars göra det?

Är sedan poemet av den karaktären att den utpekar alliansen? Jag tycker inte det. Kommuner och landsting styrs ju lite blandat av båda sidor och ibland i skön förening. Däremot tror jag mig veta att Svenska Trakaseringsmyndigheten är ett socialistiskt påfund på riksnivån.

Synd bara att Wiehe i sista strofen påminner mer om Thomas Qvick än om en poet. Den kunde han besparat oss, det håller jag med dig om. Så skulle aldrig Dylan skriva.

Jonas sa...

"...närmast uppmanar till våld".

Nu håller du på med historierevisionism av vad du själv sagt Staffan.

Du sade inte att Wiehe "närmast uppmanar till våld". Du påstod rakt ut att Wiehe mordhotar regeringen! Du påstod också att han sagt "häng regeringen på närmsta torg". Men det var lögn! Wiehe gjorde och sade inte det. Dina lögner står kvar här: http://staffandanielsson.blogspot.com/2010/05/hang-regeringen-pa-narmsta-torg-sjong.html
Det framgår redan av länktexten!

Den som ertappas med grov lögn har två val: att erkänna fel och be om ursäkt eller fegt försöka slingra sig. Du slingrar dig gång på gång.

När du tycker illa om någon så offrar du tydligen hellre sanningen än ber om ursäkt när du spridit lögner. Det är hemskt att en riksdagsledamot missbrukar sin makt så!

I sak har din regering ökat de ekonomiska klyftorna i Sverige och försämrat för de svagaste. Du har själv berikat dig stort Staffan men för många svenskar har tillvaron faktiskt slagits i spillror. Wiehe beskriver ilska folk känner över att förnedras av din politik. Wiehe uppmanar sen på andra ställen på skivan folk att inte bara vara arga utan agera demokratiskt i höst.

Dina skriverier om Kuba ger dig inte rätt att lögnaktigt kalla andra mordhotare!

Staffan Danielsson sa...

Jonas, så här skrev jag om Wiehes uppmaning att "Är det nåt du måste göra" och sedan talet om galgar och avhuggna huvuden:

"Skulle jag vilja få Wiehes mordhot - ja, vad ska det kallas? - granskade gäller tydligen polisanmälan om uppvigling".

Ja, vad ska det kallas? Massor av människor lyssnar på Wiehes budskap och det han vill förmedla.

Ok att han explicit inte pekar ut alliansen, men han pekar verkligen direkt ut företagsledare som köper upp och lägger ner och vad som han vill göra med dem.

Ser du ingen risk för att sådant hemskt bildspråk skulle kunna uppmuntra till handlingar i våldsutövande riktning?

Jonas sa...

Staffan, Wiehes sång gör ingen "uppmaning". Texten är en beskrivning av folklig ilska uttryckt som frågor. Varför ljuger du om det?

Du påstår att Wiehe gör mordhot. "Häng regeringen på närmsta torg, sjöng Wiehe". http://staffandanielsson.blogspot.com/2010/05/hang-regeringen-pa-narmsta-torg-sjong.html

Svara: är det sant att Wiehe sjöng så?

Nej! Det är ditt eget lögnaktiga påhitt! Det är inte ok för dig att ljuga så. Du har även beskrivit hur illa du tycker om Mikael Wiehe men det ger dig inte rätten att sprida grova lögner om folk.

Massor av människor förnedras och trampas på av din orättvisa politik. Hundratusentals har blivit utförsäkrade och går arbetslösa men du verkar skita i det och använder istället din högavlönade arbetstid som riksdagsman åt förljugna bloggattacker mot en vissångare. Folk som läser hur du slingrar dig kan fråga sig: vill vi skattebetalare ösa pengar på Staffan Danielsson så han kan använda makten för att ljuga och fega ifrån ansvar?

Din politik är en våldsutövning på folks vardag. Den här kvinnan hetsades till att ta sitt liv av alliansens orättvisa politik
http://svt.se/2.123623/1.1824209/miste_sjukpengen_-_tog_sitt_liv?lid=puff_1765286&lpos=lasmer

"Påskveckan 2009 fick Mari-Louise besked från Försäkringskassan i Borlänge om att utredningen om förtidspensionen skulle gå vidare.
Vad hon inte visste var att en annan handläggare, på Försäkringskassans Nationella försäkringscenter i Falun, samtidigt fattat ett helt annat beslut - om att hennes sjukpeng skulle dras in.

DET ÖVERRASKANDE beskedet kom med posten på skärtorsdagen. Och det gjorde Mari-Louise förtvivlad. Det vittnar idag båda hennes barn om.
- Jag frågar bara hur är det? Det är inget bra, säger hon då. Vad är det som hänt? Så där fort svänger det väl aldrig? Sen säger hon, nu kommer jag att börja gråta, så tokgråter hon och slänger på luren, berättar hennes son Peter om telefonsamtalet på långfredagen.

Mari-Louise ställer in påskaftonens firande med barn och barnbarn. Hon drar ned persiennerna - och tar sedan sitt liv. Hon lämnar inte något avskedsbrev, bara ett enkelt "förlåt".
Istället lägger hon fram läkarintygen från vårdcentralen - och breven från Försäkringskassan.
Hennes sjukdomshistoria ligger utspridd i lägenheten.
Hon skulle snart fylla 62 år.

NÄR SJUKREGLERNA ändrades den 1 juli 2008 togs bland annat möjligheten att väga in den försäkrades ålder bort. Och regeringen införde också ett helt nytt begrepp, genom att skriva om en mening i lagen."

Staffan Danielsson sa...

Jonas, Sverige har en av världens bästa sjukförsäkringar och en i grunden bra sjukvård. Genom Alliansens politik står Sverige starkt efter krisen, och sysselsättningen är på väg upp, resurserna till välfärden kan tryggas.

I Cuba och i andra socialiststater är det precis tvärtom.

Sjukvårdens regelverk ska vara bra och tydliga, och ska tillämpas förnuftigt. Det var nödvändigt att komma ur långtidssjukskrivningarna och förtidspenioneringarna - 700.000 personer - och genom omförsäkring stödja alla de som kan och vill arbeta, samtidigt som en del oförändrat är sjukskrivna eller får förtidspension.

Wiehe skriver om "dom jävlarna som köper upp och lägger ned företag" - vilket faktiskt sker i en liberal marknadsekonomi - och drömmer sedan njutningsfullt om att de hängs på närmsta torg och deras - säkert avhuggna - huvuden - samlas i en korg.

Och frågar retoriskt på 5-6 ställen "Är det nå’t du måste göra
Är det nåt du måste säg’
Har vargen i dej vaknat
Det är samma sak med mej".

Du menar alltså att detta omöjligen kan inspirera någon till handlingar mot företagsledare och kanske politiker?

Anonym sa...

Wiehe har på sin gitarr ett klistermärke med texten
"This machine kills Fascists."
Så detta om "avhuggna huvuden i en korg" behöver du nog inte ta så ordagrant.

Jonas sa...

"Drömmer sen njutningsfullt att de hängs..."

Det där är din egen fantasi som du falskt smetar på andra.

Du påstår att Wiehe gör mordhot. "Häng regeringen på närmsta torg, sjöng Wiehe". http://staffandanielsson.blogspot.com/2010/05/hang-regeringen-pa-narmsta-torg-sjong.html

Svara: är det sant att Wiehe sjöng så? Ja eller nej.

Folk utanför centerpartiet ser fler alternativ än Kuba och alliansens hetsjakt på sjuka. Varför gick du inte till begravningen för kvinnan som drevs till självmord och höll ditt malliga tal om alliansens förträfflighet där?

Anonym sa...

Förövrigt anser jag att Staffan Danielsson är bättre som centerpartist än som som Musikkritiker.
"Du menar alltså att detta omöjligen kan inspirera någon till handlingar mot företagsledare och kanske politiker?" LOL!

Torbjörn sa...

Danielsson har helt fel i fråga om detta. Det beror på att han inte vet att många verkligen svälter i dagens Sverige, till följd av borgarnas politik.

När livet är kört så uppkommer kanske vissa känslor som Wiehe beskriver.

När man sänker skatter för de allra rikaste och gör samhället totalt ojämlikt. När man låter arbetslösheten gå upp till 9%. När man tvingar folk göra gratisarbete som ett slags slavarbete åt privata företag.

När man ser detta blir man hatisk, helt förståeligt. Och att ett centerparti (tidigare mitten, nu i ledband för m-politik) håller på som Danielsson gör är bekämmande.

Varför vill ni inte ha ett någorlunda rättvist och jämlikt samhälle?

Att moderater inte vill ha det är en sak, så har de alltid varit, bara lättnader för överklassen och försämringar för fattiga. Inget att förvånas över. Men ni centerparti? Vad håller ni på med, underutvecklar landet totalt, går i Borgs och Reinfeltds koppel och ger upp järnväg, nej till kärnkraft, landets regioner osv. osv. Vad håller ni på med?

Ni borde ut ur riksdagen, så karaktärslösa är ni, bara ett stödparti åt de konservativa som vill ge allt till de rika!

Anonym sa...

Staffan

Är det sant som du skrev att "Häng regeringen på närmsta torg, sjöng Wiehe"?

Är det en sanning eller en lögn?

Både det du skrev och texten finns ju på din blogg. Frågan borde inte vara svårbesvarad.

Staffan Danielsson sa...

jag hörde att Cuba - med en annan välfärdsskapande politik än alliansens liberalism - nu avser avskeda var fjärde offentliganställd...

Medan jobben i den offentliga sektorn i Sverige nästan ograverat behållits, trots den värsta krisen sedan 1930-talet.