fredag, maj 15, 2009

Luckra upp och reformera las

debattartikel i Östgöta Corren igår:

Flexiblare anställningar och mer utbildning räcker inte för att mildra klassamhället på arbetsmarknaden, skriver riksdagsledamoten STAFFAN DANIELSSON (C).

Sverige har sedan länge några av EU:s högsta arbetslöshetssiffror för unga. LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka "tror inte ett skit" på att de höga ungdomslönerna kan ligga bakom.

Hur dum får man vara? Receptet för att ungdomar ska stånga sig blodiga vid anställningsintervjuerna enligt den svenska kollektivavtalsmodellen är ju så enkelt:

* Det ska kosta nästan lika mycket för en arbetsgivare att anställa en ungdom som en erfaren arbetskraft.

* Lagen om anställningsskydd, las, gör att man närmast är garanterad livslång anställning om det första jobbet erhålls.

Detta är ohållbart och Centerpartiets mod - att våga visa på detta och lägga förslag i rätt riktning - är bra. Men när en bred politisk och facklig majoritet vägrar att flytta sina positioner i den riktning som är nödvändig behövs nya grepp.

Det räcker inte med flexiblare visstidsanställningar eller utbildningsinsatser för att söka mildra det "klassamhälle" mellan de som är inne på arbetsmarknaden och de som klänger på dörrarna för att försöka komma in. Utan hela las-systemet behöver reformeras och luckras upp. Efter det att Moderaterna slängt in handduken i denna viktiga fråga är det Centerpartiet det hänger på - att vi vågar och vill kämpa vidare för rättvisare och rimligare regelverk på arbetsmarknaden.

En annan grundbult i det arbetet är kampen för en allmän a-kassa, som i dag förvägras just dem som inte kommer in på arbetsmarknaden och som omfattar endast dem som har lyckats med detta.

Centerpartiet slåss för rättvisa och för de svagare grupperna. Andra vill cementera stelbenthet och orättvisa trösklar, vilket knäcker många som förtvivlat slåss för att få jobb. Sveriges effektivitet och konkurrenskraft försämras också eftersom många hänger fast vid jobb man tröttnat på samtidigt som många hamnar i rundgång mellan arbetslöshet och ständigt nya utbildningsinsatser.

Staffan Danielsson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,