söndag, juni 19, 2016

Votering tisdag om Sveriges asylregler

(Här min röstförklaring i riksdagsdebatten den 20 juni).

(Här ett blogginlägg "Hur kan du svika flyktingfamiljer som vill återförernas"?

Min strävan är att vara en öppen och transparent politiker. Jag har som riksdagsledamot en stor lojalitet med mitt parti och har egentligen under 11 år i riksdagen bara 2 gånger röstat emot partilinjen, den andra gången i december när jag avstod vid omröstningen om ID-krav. i båda fallen var majoriteten i riksdagen bedövande stor.
I min strävan efter dialog med medborgare och centerpartister driver jag flera debattforum (Politisk Centerdebatt, Politisk Allmändebatt och Centervänner PolCV). I några av dessa har jag gjort det inlägg som jag nu också lägger in på min blogg. Det har blivit reaktioner som jag kommenterat, just så som debattforum ska fungera.

Som insiktsfulla bedömare säkert förstår så sliter jag med mitt ställningstagande om hur jag ska rösta på tisdag om regeringens asylregelproposition.
Jag avstod ju i december om ID-kraven som en markering att något var tvunget att göras när det kom 10.000 asylsökande i veckan.
Nu ska alltså regeringens förslag med anledning av Migrationsöverenskommelsen i november behandlas. Den skärper regler till EUs lägsta nivå, och den är skarpare än Migrationsöverenskommelsen.
Vänsterpartiet och Centerpartiet vill avslå propositionen, dvs samma mkt mer generösa asylregler som idag ska fortsätta att gälla. Partierna vill också att id-kraven ska tas bort.
Jag kan tyvärr inte stödja den eftersom sannolikt många tiotusentals asylsökande eller fler som är i EU ( främst Tyskland) då skulle bege sig till Sverige. Och därefter många av deras anhöriga. Och skulle EUs försök att hejda asylsökande vid EUs gränser, vilket jag ser som långt allvarligare än id-kraven vid Öresund, bryta samman skulle Sverige åter vara ett favoritland.
Och jag menar alltså liksom regeringen och 3 allianspartier att Sveriges resurser redan är mycket ansträngda för att klara mottagande, boende, integration och arbete.
Samtidigt vill många att regeringens förslag ska avslås. Svenska Kyrkan, Rädda Barnen och Röda Korset kräver det. Liksom 40-50 organisationer som gått samman i Folkkampanjen för asylrätt ( kolla gärna vilka det är, man kan ana en slagsida åt vänster skulle jag vilja säga).
Jag känner starka vibbar från Folkkampanjen mot kärnkraft för över 30 år sedan. Jag anser att Centerpartiets starka känsloladdade engagemang då främst bidrog till att vårt väljarstöd sjönk från över 20 % till 4,8 % 1998, hur rätt vi än nog hade.
Dock är uppslutningen nu smalare och mer vänsterinriktad. Jag anser att Centerpartiet tar stora politiska risker genom att tillsammans med endast Vänsterpartiet driva en så radikal linje som vi nu gör.

................

Jag anser att Sverige står inför stora utmaningar som kommer att kräva mycket politiskt ledarskap och där de politiska krafter som bäst kan inge förtroende och visa på relevanta åtgärder kommer att växa sig starka.

Här några länkar som illustrerar det jag menar.







Migrationsverket medger nu att en stor de av de som beviljats asyl som barn på egna åldersuppgifter kan vara vuxna män. Jag påtalade detta redan 2012.

Nationalekonomen Tino Sanandaji har ofta skarpa analyser. Han har många följare på facebook. Jag väljer att dela detta hans inlägg om att åldersbedöma ensamkommande barn när tveksamhet råder om de är barn under 18 år. (Naturligtvis ska de om över 18 år också söka asyl, men som vuxna).
När migrationsverket nu medger att väldigt många som på egna uppgifter ges asyl som barn egentligen är vuxna känns det som en upprättelse för mig. Det kan inte vara rättvist eller rättssäkert att i stor skala ge vuxna asyl som barn och låta dem bo med barn osv.
Det har naturligtvis varit oerhört tungt för mig att misstänkliggöras som närmast "främlingsfientlig" när jag hävdat detta självklara, som jag ser det. Några ursäkter begär jag ju inte men hoppas att misstron mot mig hos en del viker.
Tino tar med några exempel på hur jag kritiserats. Därtill har jag på ledarplats i en C-tidning uppmanats att se mig om efter något annat parti, vilket tog oerhört hårt.
Fredrick Federley har jag stor respekt för som en god kamrat och en lysande skicklig politiker, och hans kommentar då är balanserad och saklig utifrån C-perspektivet att migrationsverket sköter detta väl och att C vill välkomna fler till EU.

Fadma Schrewelius i Dalarnas Tidning om åldersbedömning.

Här bloggar jag om Centerpartiets migrationspolitik, med kritik mot att svenskt medborgarskap ska erhållas efter 3 år (idag 5) vilket torde vara snabbast i världen, att svenska arbetsgivare ska kunna anställa utländska medborgare även till enkla jobb utan någon arbetsmarknadsprövning samt att flygbolags transportörsansvar ska ses över/tas bort?