onsdag, maj 25, 2011

Saudiarabiens hårda kvinnoförtryck

Religiös fundamentalism kan vara förfärlig. Iran piskar och mördar för olika kärleksförbindelser. I annat asiatiskt Sharialand ska ett brott sonas genom att syra hälls i förövarens ögon....

Saudiarabiens kvinnoförtryck är förfärligt, se nedan. Inte köra bil, inte gå ensam på gator, inte ärva, inte rösträtt, inte resa....

PRESSNOTISER FRÅN AMNESTY


ONSDAGEN DEN 25 MAJ 2011

SAUDUIARABIEN


Kvinna fängslad för att hon körde bil

Amnesty kräver att Saudiarabien friger den kvinna som varit med och drivit en kampanj mot förbudet för kvinnor att köra bil i landet.

Den 32-åriga Manal al-Sharif, konsult inom datorsäkerhet, greps den 22 maj - dagen efter att hon stoppats av polis i staden al-Khobar för att ha kört bil. Bara dagarna innan hade hon - för att stödja en kampanj för kvinnors rätt att köra bil i Saudiarabien - lagt upp en video på sig själv, körandes bil, på Youtube. 

- Kvinnor diskrimineras grovt i Saudiarabien och förbudet mot att köra bil är enbart ett sätt att fortsätta begränsa deras möjligheter att röra sig fritt, säger Malcolm Smart, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 
- Regeringen har inte, trots vädjanden från kvinnliga aktivister, gjort något för att ta bort förbudet. Därför har aktivisterna tvingats att utmana restriktionerna, med fredliga medel. Manal al-Sharif har följt den långa tradition av kvinnor världen över som modigt avslöjat och utmanat diskriminerande lagar och bestämmelser. Hon är en samvetsfånge och vi kräver att hon omedelbart och ovillkorligen friges.

När Manal al-Sharif stoppades av polis den 21 maj hade hon sällskap av sin bror, Muhammad al-Sharif. De satt anhållna i sex timmar, men släpptes efter att ha skrivit under löften om att Manal al-Sharif aldrig mer ska köra bil i Saudiarabien. De båda syskonen greps dock återigen dagen efter. Efter förhör på polisstationen skickades Manal al-Sharif till ett kvinnofängelse i Dammam, där hon fortfarande sitter fängslad. Brodern frigavs däremot den 22 maj. 

En talesperson för Saudiarabiens fångvårdssystem ska den 23 maj ha uppgett för tidningen Okaz att Manal al-Shari står anklagad för att ha kört bil, uppviglat andra kvinnor att köra bil, låtit en journalist intervjua henne medan hon körde, planerat att publicera en video som visar när hon kör, samt andra förseelser. Enligt talespersonen kommer Manal al-Sharif sitta anhållen i fem dagar medan utredningen pågår. 

Internetkampanjen "Women 2 Drive" har genom Facebook och Twitter uppmanat saudiska kvinnor, med internationella körkort, att börja köra bil den 17 juni. Tanken är bilkörandet ska ske som en del av kvinnornas vardag snarare än som en samlad manifestation på bara en plats. 

1990 organiserade en grupp saudiska kvinnor en karavan av bilar, körda av kvinnor, genom huvudstaden Riyadh. Detta i en fredlig protest mot traditionen att kvinnor inte tillåts att köra bil. Inrikesministeriet, uppbackat av landets högste religiöse ledare, stormuftin, svarade med ett formellt förbud för kvinnor att köra bil. 

Saudiska kvinnor diskrimineras grovt både i lagstiftning och i praktiken. De nekas rösträtt och måste få tillåtelse av en manlig släkting eller förmyndare för att resa, ta anställning, utbilda sig på högre nivå eller gifta sig. Våld mot kvinnor i hemmet tros vara väldigt vanligt. 

- De saudiska myndigheterna måste ta tag i diskrimineringen av kvinnor och säkerställa att de behandlas som fullvärdiga medborgare, med lika rättigheter som män, och att de erkänns den värdighet och respekt som de förtjänar, säger Malcolm Smart.

Kaj Ranén, Amnesty Press och media
--
Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,