söndag, januari 24, 2010

TT om fransk Burkadebatt

Apropå vår motion i höstas:


TT-Telegram den 23 januari 2010, 13.25

Enligt en färsk undersökning från opinionsinstitutet Ipsos är 57 procent av fransmännen för en lag som förbjuder bruket av heltäckande slöja.

Heltäckande slöja var ett okänt fenomen i Frankrike för bara några år sedan. I dag bär närmare 2 000 kvinnor sådan, enligt inrikesdepartementet. Tre fjärdedelar av dem är franska medborgare, en fjärdedel är kvinnor som konverterat till islam. 90 procent är under 40 år. (TT)
Skapa bevakning
Skapa en bevakning utifrån denna nyhet

Tillbaka
Tillbaka till nyhetslistan

Fransk imam vill ha slöjförbud
TT-Telegram den 23 januari 2010, 13.25

Ska burkan - och andra slöjor som täcker ansiktet - förbjudas i Frankrike? Ja, anser en imam som vill lagstifta mot heltäckande slöja.

Samtidigt är splittringen total i regeringens "burka-kommission" som lägger fram sin rapport på tisdag.

- Om de vill fortsätta att bära heltäckande slöja får de flytta till ett land där det är tradition, som Saudiarabien.

Det säger imamen Hassen Chalghoumi i en intervju i tidningen Le Parisien med anledning av den franska debatten (som inte gör skillnad mellan burkan, som mest bärs av afghanska kvinnor, och nikaben, den klädsel med ansiktsslöja som är vanligare i arabvärlden).

Till skillnad från andra religiösa representanter som uttalat sig i frågan, både muslimer och kristna, är Chalghoumi för en lag som förbjuder heltäckande slöja.

- Burkan har ingen plats i Frankrike, ett land där kvinnorna har haft rösträtt sedan 1945, konstaterar imamen i Parisförorten Drancy.

Röstbojkott

I ett halvår har en parlamentarisk kommission arbetat med frågan om man ska förbjuda heltäckande slöja på offentlig plats och på tisdag läggs den slutgiltiga rapporten fram. Men trots att kommissionens samtliga ledamöter fördömer bruket av heltäckande slöja tycks drömmen om en lösning i samförstånd längre bort än någonsin.

De socialistiska medlemmarna i kommissionen har i sista minuten meddelat att de inte tänker rösta igenom rapporten. De anser att kommissionens arbete störts av den pågående debatten om nationell identitet och av initiativen från Jean-François Copé, profil inom regeringspartiet UMP. Redan före jul meddelade Copé, ledare för UMP-gruppen i nationalförsamlingen, att han tänker lägga fram ett lagförslag. Många inom hans eget parti tog illa vid sig att han på det här viset körde över kommissionen.

Splittrad höger

Högern fortsätter dessutom att vara splittrad i frågan. Vissa går på Copés radikala linje med totalförbud medan andra vill inskränka lagen till att enbart gälla i offentliga byggnader. Ytterligare andra förespråkar en resolution, det vill säga ett offentligt ställningstagande från nationalförsamlingens sida. En resolution saknar tvingande tyngd men kan antas betydligt snabbare än en lag. Inget hindrar heller att man senare följer upp med en lagtext.

President Nicolas Sarkozy har hittills uttalat sig positivt för en resolution, utan att utesluta en lag. Många väntar sig att presidenten tar tydligare ställning i frågan på måndag kväll, då han intervjuas i tv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,