torsdag, mars 10, 2011

Jädrans Juholt!!

Nog är S fortfarande ett rätt statsbärande parti, i alla fall i så motto att många engagerar sig i deras val av partiledare. Även jag har försökt ge dem så dåliga råd som möjligt, vill ni skaka alliansen så gå så långt till vänster som möjligt och välj Morgan Johansson har varit mitt råd.

Men vad ni gör så akta er för Håkan Juholt, har jag sagt, han kommer att bli en katastrof...

Jag har såklart menat precis tvärtom.

Och egentligen, det bästa för alliansen och Sverige och demokratin är ju ändå att de politiska alternativen formas så väl som möjligt av så goda politiker som möjligt. Även hos S.

Så även om jag på ett sätt kan beklaga att den förkättrade valberedningen inte fastnat för Österberg, Johansson eller Östros (Damberg hade kunnat bli bra, tror jag också) så är det förslag som nu läggs - Juholt och Jämtin (JJ-duon) - det starkaste hittills.

Jag känner Håkan Juholt från arbetet i försvarsberedningen och i försvarsutskottet. Han är en mycket skicklig och karismatisk politiker med flera rävar bakom öronen som väl sådana ska ha. Men han är också intresserad av breda lösningar och ärlig och konsekvent.

Han är en karismatisk politiker, tror jag nog, öppen och spontan och bullrig ibland. Här kan nog finnas en rädsla hos s-etablissemanget för att det kan bli för yvigt, men jag tror ändå att det främst är en tillgång.

Han lär enligt utsago stå något till vänster om mittlinjen hos S, och det kan nog stämma. Det ger honom som partiledare utrymme både för att dra partiet åt vänster (som jag givetvis hoppas..) eller att lägga sig i den Göran Perssonska mittfåran vilket jag tror blir fallet.

Nu får vi se om Håkan Juholt blir vald, och min tro är att detta är mycket, mycket sannolikt.

Jag beklagar att försvarsutskottet i så fall kommer att förlora en mycket kompetent ordförande men vill gratulera Håkan Juholt till uppdraget och hoppas att han ska lyckas lagom bra.

Tillagt: läs även Annika Nordgren Christensen på Newsmill
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,