torsdag, mars 10, 2011

Jädrans Juholt!!

Nog är S fortfarande ett rätt statsbärande parti, i alla fall i så motto att många engagerar sig i deras val av partiledare. Även jag har försökt ge dem så dåliga råd som möjligt, vill ni skaka alliansen så gå så långt till vänster som möjligt och välj Morgan Johansson har varit mitt råd.

Men vad ni gör så akta er för Håkan Juholt, har jag sagt, han kommer att bli en katastrof...

Jag har såklart menat precis tvärtom.

Och egentligen, det bästa för alliansen och Sverige och demokratin är ju ändå att de politiska alternativen formas så väl som möjligt av så goda politiker som möjligt. Även hos S.

Så även om jag på ett sätt kan beklaga att den förkättrade valberedningen inte fastnat för Österberg, Johansson eller Östros (Damberg hade kunnat bli bra, tror jag också) så är det förslag som nu läggs - Juholt och Jämtin (JJ-duon) - det starkaste hittills.

Jag känner Håkan Juholt från arbetet i försvarsberedningen och i försvarsutskottet. Han är en mycket skicklig och karismatisk politiker med flera rävar bakom öronen som väl sådana ska ha. Men han är också intresserad av breda lösningar och ärlig och konsekvent.

Han är en karismatisk politiker, tror jag nog, öppen och spontan och bullrig ibland. Här kan nog finnas en rädsla hos s-etablissemanget för att det kan bli för yvigt, men jag tror ändå att det främst är en tillgång.

Han lär enligt utsago stå något till vänster om mittlinjen hos S, och det kan nog stämma. Det ger honom som partiledare utrymme både för att dra partiet åt vänster (som jag givetvis hoppas..) eller att lägga sig i den Göran Perssonska mittfåran vilket jag tror blir fallet.

Nu får vi se om Håkan Juholt blir vald, och min tro är att detta är mycket, mycket sannolikt.

Jag beklagar att försvarsutskottet i så fall kommer att förlora en mycket kompetent ordförande men vill gratulera Håkan Juholt till uppdraget och hoppas att han ska lyckas lagom bra.

Tillagt: läs även Annika Nordgren Christensen på Newsmill
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var inte orolig. Det kan komma någonting gott ut utav detta. Framför allt kan vi förhoppningsvis slippa se centern gå i moderaternas koppel.

Centern tar tillbaka sina kärnfrågor, slänger ut Mauderaterna och kan samarbeta med socialdemokraterna..

Det finns äntligen hopp för demokratin!

Anonym sa...

Tror att du även denna gång är ganska pricksäker i din analys Staffan. För samhället i stort är det bra med en stabil och stark ledare för socialdemokraterna. En person som också har förmåga att medverka till samlande lösningar av stora och långsiktiga frågor. Där är blockpolitiken dessvärre ingen bra lösning, även om det varit nödvändigt och nyttigt för socialdemokraterna att tillbringa åtminstone dessa åtta år i opposition. Juholt blir intressant att följa.
Sven B

Anonym sa...

Bra bloggat!

Själv är jag MYCKET mycket glad. Stort grattis till Juholt och Jämtin! Och en STOR kram till alla i valberedningen, Berit Andnor inte minst, som gjort ett förfärligt otacksamt och just därför strålande jobb under svårast tänkbara omständigheter.

- Peter Ingestad, Solna