onsdag, oktober 04, 2006

fel i Mjölby är rätt i Hudiksvall?

Bloggar kan vara rätt givande att läsa! Min riksdagskollegas Sven Bergströms blogg gav intressant information om kommunvalutslaget i Hudiksvall. Därför mitt inlägg till Östgöta Corren nedan. Och ja, jag ska lägga in Bergström som en länk, så kan ni läsa en än vassare replik kanske?:

Fel i Mjölby är rätt i Hudiksvall?

Kommunalrådet Jörgen Oskarsson i Mjölby är upprörd över att de borgerliga plus SPI fick majoritet i Mjölby, trots något färre röster än vänstersidan.( 48,4 procent mot 50,1 procent). Han vill att segrarna inte ska använda sig av sin faktiska mandat utan istället låta socialdemokraterna (Oskarsson) fortsätta att regera.

I Hudiksvall är det precis tvärtom. Där fick allianspartierna och miljöpartiet precis 50 procent av rösterna, medan s och v bara fick 47,97 procent. Ändå regerar s och v glatt vidare med 26 mandat mot 25. I Hudiksvallstidningen har inga upprörda artiklar influtit från s-kommunalrådet där, till skillnad från i Corren. Jag är inte heller säker på att Oskarsson varit lika upprörd om det varit vänstersidan i Mjölby som hade färre röster men fler mandat.

Jag kan hålla med Oskarsson om att valkretsindelning osv alltid kan diskuteras, men vi har trots allt haft nuvarande valsystem en mycket lång tid. Och innan det eventuellt förändras, då är det faktiskt erhållna mandat i kommunfullmäktige som avgör vilka som har majoritet eller ej!

Staffan Danielsson
Riksdagsledamot (c)

Riksdagen öppnad!

Det är alltid högtidligt att öppna riksmötet, och det känns på något vis ändå bättre i majoritet..! Nu blir det spännande på fredag då nye statsministern - jag tippar att det blir Reinfelt - presenterar departementsindelning och ministrar. Samt senare redan den 11 oktober när nye finansministern överlämnar budgetpropositionen.

En fullständigt otrolig tidspress för en ny regering att göra en statsbudget på någon eller några veckor, jag undrar hur "vi alla" tänkte när detta beslutades.

Funderingarna kring dessa frågor handhas än så länge i en mycket liten krets, så jag är lika nyfiken på resultatet som alla andra!
Till skillnad från epoken Persson kommer säkert ministrarna i mycket högre grad från riksdagen, men jag hoppas att Reinfelt och de tre överraskar både i departementsindelning och ministerposter, och gärna några "externa".

Därefter fördelas utskottsplatserna vilket är mycket avgörande för vilka frågor som vi - och jag - ska arbeta med de närmaste 4 åren..!