söndag, december 09, 2007

Bodström mobbar Ask

"Ordföranden i justitieutskottet, förre justitieministern Thomas Bodström (s), lägger skulden på justitieminister Beatrice Ask för krisen i polisen.

- Jag vet inte vad som är värst. Antingen har hon haft noll koll på det alla andra känt till eller så har hon ljugit för riksdagen."

Jag känner inte Thomas Bodström mer än som numera riksdagskollega, och jag borde kanske inte bry mig. Men jag debatterade signalspaning med honom i juni, och vet att när förhandlingarna med s lett till samsyn kallade han samman en presskonferens och sa att "Regeringen brutit förhandlingarna". Jag frågade honom tre gånger i debatten varför han for med osanning....
Men han svarade inte. Hans kalkyl var nog att det inte skulle uppmärksammas mitt i all kanonad i frågan, och det stämde nog.

Nåväl, även en ytlig läsning av riksdagens protokoll, och av Thomas Bodströms debatter med sin efterträdare Beatrice Ask, uppvisar en gedigen lärobok i härskarteknik och mobbing, på alla de sätt. Inte vilja kalla ministern för minister, ständigt upprepa att hon inte är jurist och ingenting begriper, osv.

Jag ska gå tillbaka vid tillfälle och lista en del av de mest tydliga exemplen. (I vart fall om ingen bättring sker). Idag nöjer jag mig med att citera Bodströms TT-uttalande om Rikspolischefens avgång (Notera att Bodström tillsatte honom, och i något dygn skvallrat om att han kan komma att avgå, troligen för att anfall är bästa försvar).

All skuld på Beatrice Ask, alltså, hon har noll koll eller ljuger. Inget ansvar alls däremot på den som tillsatte och skvallrade. Vilken total självupptagenhet.

Corren och dubbla ledarsidor

Vi tar lite till om Corren, bra med en blog att lufta sig i!

Corren (östgöta correspondenden) var nog högerpartistisk en gång i tiden, skulle jag tro. Vill minnas att den sedan var "oberoende borgerlig" ungefär. Nu kommenterar den "ur ett borgerligt perspektiv".

För att markera sin ödmjukhet inför sin starka monopolliknande ställning som dagstidning har man anställt en "motledarsida", nämligen förre ledarskribenten på nedlagda s-tidningen Östgöten, Torbjörn Gustafsson.

Han skriver flera gånger i veckan sina krönikor som motvikt mot ledarsidan i övrigt. Torbjörn har flera förtjänster även om han är sjukligt fixerad vid någon sedan länge bortgången rocksångare från USA, den habile E. Presley.

Så han skriver ibland med humor och hygglig balans, och reklamerar sedan en tid ohämmat för sin privata blogg.

Men Torbjörn är inte för inte socialdemokrat, och givetvis kritiserar han alliansregeringen på sedvanligt s-sätt. Och vi borgerliga ledamöter får ju slängar av sleven.

Invektiven blir dock allt grövre, nu senast "spottloskor i ansiktet" och "folkfientlig politik".

Exemplen är de vanliga, deltidsarbetslöshetens "eviga stämpling" skulle varit kvar, fastighetsskatten borde varit oförändrat extremhög, allt under 80 procent i ett av världens mest utbyggade socialförsäkringssystem är katastrof osv. Någon helhetssyn av alliansens politik med jobben i centrum, nödvändiga skattesänkningar (där s accepterat 3/4 av jobbavdraget (!)), en bättre arbetsmarknadspolitik osv syns ju aldrig.

Det är en sak hur Corren lägger upp sina ledar- och debattsidor.

Däremot tycker jag att språkbruket bör vara rimligt vårdat, och det är det inte alltid idag.