tisdag, juni 30, 2009

Strid med "upprorsmän" i Sveriges PRT i norra Afghanistan

Norra Afghanistan är stabilare än södra Afghanistan, men det förekommer tyvärr vägbomber, dolda sprängladdningar och eldöverfall även här. De svenska trupperna lever alltid med risken för dessa "lömska" attacker och tvingas agera med hög skyddsnivå.

När det händer något agerar "vi" regelmässigt snabbt och professionellt, som erfarna och välutbildade soldater ju ska. Och FS17 - innevarande kontingent - är verkligt erfaren med stommen i den nordiska battlegroup (NBG) som nyligen ansvarade för EUs beredskap. Sverige är kända för sin professionalitet och kvalitet på sina soldater och förband, och FS17 återfinns tvivelsutan i toppskiktet.

Man ska också inse den stora vikten av att Sverige finns i området och med sin närvaro stödjer Afghanistans demokratiskt tillsatta regering och landets armé och poliser och därmed bromsar eller hindrar "upprorsmän" eller terrorister - vilket jag tycker är en tydligare benämning - att tränga in och etablera sig.

Idag har svenska soldater samarbetat med afghanska styrkor, blivit överfallna av "insurgents/upprorsmän"och strider har ägt rum. Enligt Svenska Dagbladet kan det ha skett en längre bit västerut från Mazar-e Sharif. Såvitt känt är inga soldater skadade, vilket vi alla här på Camp Northern Light djupt hoppas stämmer.

När det bränner till ökar intensiteten på campen, stämmningen blir tätare och allvarsam.

Samtidigt går vardagslivet vidare, och det sker positiva saker i Afganistan, även om talibaner och andra gör allt för att förstöra och sabotera; mördar vägarbetare vid ett viktigt vägbygge, använder små pojkar för att bära fram bomber, sig själva ovetande, kidnappar och mördar politiker och hjälparbetare osv.

Idag har vi besökt en företagsam och beundransvärd 8-barnsmamma som tillsammans med sin man och sina barn byggt upp en syverksamhet för flera tusen kvinnor, utifrån en enkel bas i lokaler i Mazar. Tillverkningen av kläder och andra textilier sker i stor utsträckning i deras egna hem. Hon startar också en skolverksamhet.

Jag länkar återigen till mina kollegors moderata Aftonbladsblogg, och till officer Krister Fahlstedt som också ger inblickar från FS17 och med foton från vårt besök, där han varit i betydande grad delaktig.

Jag återkommer med en summering av intrycken från Sveriges fredsinsats i Afghanistan inom rätt kort.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,