måndag, september 20, 2010

Två flugor i en smäll för MP. En bättre integrationspolitik nödvändig.

Måndag morgon efter valsöndagen 2010. Några kommentarer:

* Alliansen rejält större än de rödgröna, en stor framgång!

* Centerpartiet 6,6 %, minus 1,3 %. En besvikelse. Men ändå en bra valrörelse där det lyfte en del mot slutet. I Östergötland god stämning och ett fantastiskt jobb av så många kandidater och medarbetare. Centerpartiets 4 senaste valresultat på riksnivå är 5,1, 6,1, 7,9 och 6,6.

* Mycket trist att Sverigedemokraterna kommer in och, väl så illa, att alliansen är (bara) 3 mandat från egen majoritet. (OBS att röster återstår att räkna).

* Miljöpartiet (och de rödgröna) kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna. Bra. Då vore det lite märkligt om MP kategoriskt skulle säga nej till ett ökat inflytande genom samarbete med alliansen, samtidigt som SDs inflytande förhindras. Två flugor i en smäll för MP, skulle jag vilja säga.

* Glädjande med Centerpartiets framgång i Sveriges största kommun, Stockholms stad.

* Centerpartiets har ett fortsatt starkt riksdagsmandat i Östergötland, nu väntar en spännande kryssammanräkning. Jag är beredd och laddad om det landar så men självfallet skulle även t ex Karin Jonsson bli en utmärkt riksdagsledamot. Vårt mål nästa val måste åter vara två östgötamandat!

* Oklart läge i landstinget och flera kommuner, där SDs uppgång gör att varken allians eller rödgröna har majoritet. Situationen kräver ett stort ansvarstagande.

* Glädjande att alliansen regerar vidare i Linköping och trist att man inte tar över i Norrköping.

* Inget samarbete med Sverigedemokraterna, bra. Men de har fått stöd från flera hundratusen röstande, som uppenbarligen känner oro över att Sveriges integrationspolitik har stora brister, vilket ingen kan förneka. Så viktigt att vara ödmjuk i detta och göra allt för att förbättra situationen.

tillägg 11.35:

Hur kunde SD komma in? Först en oro hos en del människor eftersom integrationspolitiken misslyckats i betydande grad.

Men sedan har tyvärr de rödgrönas fokusering på och exercis med hur SD skulle behandlas OM de kom in gynnat Sverigesdemokraterna. Ett tungt ansvar vilar faktiskt på Mona Sahlins ledarskap här, där hon prioriterat förmodade partitaktiska fördelar för sitt parti före att undvika att ge SD en oproportionerlig uppmärksamhet.

Och ovanpå det har vänsterextremisternas attacker på SDs valmöten givit SD sympatier och ökat deras röster. Att attackera den grundlagsskyddade mötesfriheten är förkastligt, och att sedan genom detta bidra till att SD kommer in i riksdagen är faktiskt urbota idiotiskt.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,