måndag, mars 08, 2010

Möte med FNs nya polischef

Ann-Marie Orler är född i Motala - en klar merit! - och var för några år sedan länspolischef i Västmanland.

Idag börjar hon sitt nya jobb som chef för FNs polisinsatser i världen, med nära 13.000 poliser insatta.

När vi några riksdagsledamöter idag fick tillfälle att träffa henne på tjänsterummer i New York gratulerade vi givetvis, och hade sedan ett intressant samtal.


FN har 17 pågående fredsinsatser just nu, de flesta i Afrika. 4.900 poliser i Darfur i Sudan, 2.200 i Haiti, 1.300 i Liberia, 1.200 i Kongo, 1.500 i Östtimor, 1.200 i Elfenbenskusten osv.

Vilka länder bidrar då med poliser? Även här blir man lätt lite överraskad. 1600 från Bangladesh, 1600 från Jordanien, 700 från Indien, 900 från Pakistan, 900 från nepal, 800 från Nigeria, 600 från Senegal, 400 från Ghana, 400 från Filippinerna, 300 från Egypten osv!

Idag är 6,5 procent av poliserna kvinnor, men Ann-Marie Orler har satt upp målet 20 procent till 2014. Kanske inspirerade av henne har Rwanda nu målet att bidra med lika många manliga poliser som kvinnliga!

Sjukförsäkring och A-kassa - S hyckleri

Man får alltid lite perspektiv på Sverige när man är utomlands. I USA rasar sjukförsäkringsdebatten oupphörligt, republikanerna anser sig ha "folket med sig" i att inte låta de 30-40 miljonerna som står utanför få ett grundskydd. Det blir för dyrt och kostar för mycket skattepengar.
Och det räcker inte med nära 60 procent i majoritet för demokraterna för att genomföra reformen, också annorlunda.

I Sverige har vi allmän sjukförsäkring och allmän folkpension vilket jag gillar starkt. Och socialdemokraterna lever rövare om någon som kommit in i sjukförsäkringen skulle "omförsäkras" till A-kassa med risk för på lång sikt något sämre villkor.

Men för alla dem som inte kommer in i A-kassa eller sjukförsäkring överhuvudtaget, som inte får sitt första jobb på något halvår, och det är många, för dem finns ingen nåd. För dem återstår osäkra aktivitetsstöd och socialbidrag, varså god.

Hyckleri.

Omsorgen om medlemstillströmingen till det s-kontrollerade facket går före tryggheten för dem som inte kommer in på arbetsmarknaden. Solidaritet, jo pyttsan!

Allmän A-kassa, nej tack, absolut inte, säger arbetarrörelsen.

Skamligt, säger jag.

Och alliansen! Fast moderaterna tyvärr verkar fega ur även på den här punkten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,