torsdag, november 06, 2014

Upprop för en sansad asyl- och flyktingpolitik

Jag startar idag detta upprop för en sansad asyl- och flyktingpolitik. Läs gärna och gilla sidan och dela vidare om du delar min uppfattning att Sverige ska ha en fortsatt generös asyl- och flyktingpolitik, men att den inte kan ligga alltför långt före övriga EU-länders i sina regelverk.

Sverige har den mest generösa migrationspolitiken i Europa. Av de 500.000 asylsökande som lyckas smuggla sig in i EU väljer nära 100.000 (20 %) att ta sig till Sverige, som utgör 2 % av EUs befolkning.

Av kanske 20.000 ensamkommande barn – i åldrarna 15 till ca 23 år – till EU nästa år beräknas 8.000 söka asyl i Sverige.

På frestningarna på det svenska mottagningssystemet är stora, kostnaderna ökar starkt och 20 % av vårt utvecklingsbistånd till fattiga länder satsas nu i Sverige samtidigt som Sverige är fortsatt bland de sämsta i EU på att integrera och skapa arbete till de nyanlända.

Sverige fastställer sina regelverk för uppehållstillstånd (PUT) och för anhöriginvandring och för åldersbedömning av ensamkommande utan sidoblickar på övriga EU-länder. Reglerna är betydligt mer generösa i Sverige vilket till stor del förklarar att så många flyr till Sverige. Både alliansen och de rödgröna har låtit Miljöpartiets i dessa frågor extrema liberalism – relativt andra länder - få styra.

Jag är starkt oroad för att Sverige riskerar att ”gå i väggen” och att den migrationsvänliga folkopinionen riskerar att svänga om Sverige fortsätter att vara EUs ledande asylland samtidigt som vi klarar mottagning och integration lika dåligt som de senaste decennierna.

Utöver större och bättre insatser på integration och få i arbete anser jag att regeringen – gärna tillsammans med riksdagen – snarast bör utreda och besluta om hur Sveriges regelverk på några punkter enligt ovan bör anpassas mer till övriga EU-länders. Sverige ska fortsatt ha en generös migrationspolitik i EU-tät, men för att uthålligt säkerställa detta kan vi inte ligga lika långt före praxis i EU-länderna som idag.

Alliansen och de rödgröna låter Miljöpartiet fortsätta att styra Sveriges politik på detta område och har inga planer på att anpassa regelverken i riktning mot övriga EU-länder. Istället koncentrerar både partier och media sitt intresse till hur de asylsökande ska fördelas över landet i olika kommuner. Detta är naturligtvis viktigt men poängen med detta upprop är att därutöver behöver orsaken till att så många söker sig till just Sverige belysas och diskuteras och några regelverk anpassas.

Jag tar därför idag initiativ till detta Facebooksupprop. Instämmer du i ovanstående så gilla gärna sidan. Jag kommer att sprida den i sociala medier ( blogg, facebook och twitter mm) efter bästa förmåga och jag hoppas att du som instämmer också delar sidan efter bästa förmåga i sociala medier och i det verkliga livet (IRL)! Min tro är att det finns en stor andel av landets medborgare som kan ställa sig bakom detta upprop, och i så fall bidra till att regering och riksdag börjar agera.

Linköping den 6 november 2014
Staffan Danielsson

Jag är agronom och lantbruksföretagare och har just lämnat riksdagen efter 10 år där. En djupare bild av mitt resonemang i denna fråga finns på min blogg, sök på etiketterna invandring och integritet.

http://staffandanielsson.blogspot.com/
 
Jag har skrivit många blogginlägg om migration, se bl a här och här och här och här.

 Jag finns på facebook och twitter (staffand) och jag kan kontaktas på epost staffandan@gmail.com.