fredag, mars 25, 2016

Ska Sverige köpa kolgruvor och sen lägga ner dem?

Jo, Läsare av min blogg, håller ni med V och MP om att Sverige ska köpa kolgruvor för tiotals miljarder för skattebetalarnas pengar och sedan lägga ner dem så värdet blir många miljarder minus istället..?

Jag förstår inte tassandet i fråga om Vattenfall och deras kolgruvor. Alldeles uppenbart var det ett enormt misstag av dåvarande regeringen Persson att driva igenom affärsidén att  Vattenfall skulle expandera på kontinenten genom att köpa fossil energi för tiotals miljarder av skattebetalarnas pengar, tillgångar som nu rasat i värde.
Alternativen för Staten är nu att driva gruvorna vidare eller sälja dem.
Alternativet att istället bara lägga ner gruvorna och förlora alla investerade skattemiljarder och hamna i enorma konflikter med Tyskland på olika sätt, hur har det överhuvudtaget blivit ett alternativ?

Om det är så som Sverige borde bekämpa CO2-utsläppen i världen så borde vi väl skuldsätta landet upp över öronen och köpa kolgruvor i Tyskland och sedan Kina för att genast lägga ner dem.

Detta vore, det inser nog alla, en vanvettig strategi.

Men det är ju det som V och MP vill och som andra partier börjar mumla om.

Det är bra att Ansvarstagande  partier står upp för en jordnära realism och säger som det är, det vore en enorm misshushållning med skattebetalarnas pengar att först använda dem till stora mångmiljardsatsningar..., och sedan kasta pengarna i sjön.