söndag, oktober 03, 2010

Försvaret ska också kunna tjänstgöra internationellt

4 borgerliga försvarspolitiker från anno dazumal (2004...) skriver en artikel på SvD-Brännpunkt som jag helt kan instämma i.

Om att det nya insatsförsvaret bör och ska ha en skyldighet att kunna tjänstgöra både i och utanför Sverige.

Dagens Eko gjorde ett nyhetsinslag på detta tema, där Allan Widman som vanligt tog ut svängarna mest och sågade försvarsmakten rätt ordentligt. Allan hade säkert som ÖB gjort ett bättre jobb.

Jag citerades i en mening, att "Det är trist att man inte fått med sig de fackliga organisationerna och att många upplever erbjudandet som svårt att svara på".

På följdfrågan om detta berodde på ett dåligt agerande från försvarsmakten svarade jag sanningsenligt att jag inte kan bedöma skuldbördan mellan parterna. Samt att min uppfattning är att försvarsmakten säkert ansträngt sig för att komma fram till en samsyn. (ungefär).

Det är trist att man inte fått med sig de fackliga organisationerna och att många upplever erbjudandet som svårt att svara på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Orimligt uttalande av Thoralf Alfsson, riksdagsledamot SD

Jag har snabbt hälsat på min första SD-riksdagsledamot. Vid träffen i veckan med landshövding Elisabeth Nilsson och riksdagens östgötabänk på slottet i Linköping.

Thoralf Alfsson är en äldre herre (ska jag säga..)med rötterna i Södra Vi och boende i Kalmar.

Jag har nu kollat lite på hans blogg och raskt hittat ett fullständigt orimligt uttalande;

"På 30-talet fick nazismen frodas utan att någon stoppade dessa tokstollar. Jag upplever islam som det största hotet mot världsfreden och islam kan utan tvivel jämställas med nazismen och inte bara jämställas den är betydligt mycket värre."

Detta är ett sanslöst uttalande, som min kollega måste ta tillbaka. Står han fast vid det är det mycket allvarligt.

Nazismen mördade över 7 miljoner judar och andra genom att fängsla, internera och avrätta dem under bestialiska lidanden och former. Nazismen startade andra världskriget med dess ofattbara lidanden för soldater och civilbefolkning i massor av länder världen över.

Islam är en av de stora världsreligionerna med rötterna i Mellersta Östern, och har gemensamma rötter med både judendomen och kristendomen. Många hundra miljoner människor är muslimer.

Islam är i grunden en mycket fredlig religion.

Tyvärr finns några uttalanden om Jihad, heligt krig, i Koranen vilket extrema fundamentalister använder som förevändning för att sprida sin terror i vedervärdiga former genom att mörda besinningslöst i bombdåd och halshuggningar mot oskyldiga barn, kvinnor och män i olika länder.

Denna terror och denna retorik måste kraftigt bekämpas av oss alla och världssamfundet oavsett vilken religion eller inte som vi bekänner oss till. Inte minst har företrädarna för islam ett viktigt ansvar.

Men att överhuvudtaget nämna världsreligionen Islam och göra någon form av jämförelse med nazismen och dess oerhörda illgärningar är fullständigt sanslöst. Och att en ledamot av Sveriges riksdag nu gör detta är alarmerande.

Ta tillbaka ditt uttalande, Thoralf Alfsson.

Och jag anser att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson omedelbart måste ta avstånd från det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Respekt för von Sydow och Lars Stjernkvist i talmansfrågan!

Mona Sahlins strategi i riksdagens val av Talman imponerar verkligen inte. I ett läge när alliansen är nära 6 procent större än de rödgröna väljer hon inte att följa förre talmannen Björns von Sydows raka linje; "Jag vill inte bli vald med Sverigedemokraternas röster".

Istället gör hon en stor fråga av att S är någon procent större än M och därför med Sverigedemokraternas stöd bör Det Största Partiet besätta talmansposten...

Det rimliga ställningstagandet - inte minst mot bakgrund av Sahlins väldigt höga tonläge mot SD innan riksdagsvalet - hade ju varit att i von Sydows efterföljd acceptera att det största blocket får talmansposten, S får v. talmansposten och så vidare.

Jag har stor respekt för socialdemokraternas förre partisekreterare Lars Stjernkvist, numera kommunstyrelsens blivande ordförande i Norrköping. Han förstår i ett blogginlägg inte heller Mona Sahlins strategi. Det gör inte heller förre S-riksdagsmannen Bengt Silfverstrand, tillsammans med säkert många andra socialdemokrater.

Mona Sahlins rätt billiga strategi är dock lätt att genomskåda, när hon efter den självklara talmanskandidaten Von Sydows klara nej väljer att gå vidare med Kent Härstedt. Avsikten är att SD ska stödja alliansens kandidat för att sedan kunna hävda att denna är vald med Sverigedemokrateernas aktiva stöd.

Kanske SD är så kloka att de lägger ner sina röster, vi får se.

här länken till mitt förra blogginlägg i frågan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Läs även andra bloggares åsikter om