torsdag, juli 29, 2010

“LO och Socialdemokraterna är hycklare” - om A-kassan

Jag replikerar Sven-Erik Österberg (S) på politikerbloggen;

"REPLIK. I kampen för en allmän solidarisk a-kassa står Centerpartiet och alliansen i främsta ledet, medan LO och socialdemokraterna slåss för att förhindra denna rättvisereform och därmed sviker de verkligt svaga. Det skriver riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) i en replik till Sven-Erik Österbergs debattartikel på Politikerbloggen. Danielsson anser att Österberg agerar ynkligt."

Sven-Erik Österberg attackerar på Politikerbloggen alliansens rättvisekrav på en allmän A-kassa,och ömmar för de som inte vill vara med men som då ändå måste vara med och betala en avgift.

I logikens namn borde han tycka lika illa om att alla måste vara med att betala till den allmänna sjukförsäkringen, eller till den allmänna folkpensionen...De som inte vill vara med om dessa generella rygghetssystem borde ju kunna stå utanför och slippa att betala till dem..., och självfallet då inte heller erhålla någon ersättning vid sjukdom eller ålderdom...

Men det extremt liberala tankesättet gäller bara enligt S och Österberg för arbetslöshetsförsäkringen,märkligt nog.

Och som väl alla vet,av en enda orsak. De som inte kvalificerar in eller inte vill eller inte haft råd att betala a-kasseavgift till helst de röda facken, för dem ska det svida så mycket i skinnet att stå utanför a-kassan att de allra flesta med morot och piska ska ska kunna rekryteras till facket och till deras a-kassor.

Det senaste decenniet har mellan 700.000 och 1 miljon människor på arbetsmarknaden stått utanför a-kassan. När de blir arbetslösa erhåller de ingenting av de 20 miljarder som staten årligen pumpar in i a-kassorna och om deras respektive har en inkomst erhåller de heller ingenting som socialbidrag.

Soch LO slåss desperat för att detta förhållande ska bestå, och sviker därmed alla dessa - varav tiotusentals ungdomar - som ofta är de verkligt svaga. Det är faktiskt ynkligt,och det är märkligt att LO och S decennium efter decennium kan fortsätta att slåss för fortsatt orättvisa åt de verkligt svaga utan att krossas av sitt eget hyckleri. Hyckleriet att högstämt fortsätta att tala om Solidaritet och Rättvisa samtidigt som man desperat slåss för att till varje pris behålla orättvisorna.

Jag för en aktiv kamp mot LO och socialdemokraternas svek mot de svaga i arbetslöshetsförsäkringen, och replikerar därför Sven-Erik Österberg på politikerbloggen.

Däremot ger jag honom mera rätt i en annan fråga; nämligen om medlemsavgiften till en allmän A-kassa ska var enhetlig eller starkt differentierad beroende på den faktiska arbetslösheten hos olika yrkeskategorier.

Och därmed ifrågasätter jag också den stora skillnad som finns i dagens a-kasseavgifter, där en akademiker kan betala 90 kr per månad och en lågavlönad ca 450 kr.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,