onsdag, maj 05, 2010

Sångtextsanalys Wiehe - Sverige eller Cuba?!

Några upprörda inlägg här på bloggen och på Correns artiklar försvarar Mikael Wiehe och menar att det inte är han som närmast uppmanar till våld (och kanske revolution?) utan att det är jag och andra som förtalar honom när vi upprörs över hans tal om att hänga svenska människor i galgar och samla deras avhuggna huvuden i en korg.

Visst har jag tillspetsat min kritik i min reaktion på hans väldigt tillspetsade texter, vilket jag markerat genom ordet "ungefär". Jag skrev så här:

"Jag har tidigare på denna blogg (trodde jag men hittar det inte..) upprörts över den röde khmeren Mikael Wiehe, som på sin nya platta diktar ungefär så här om regeringen och alliansen;

Häng upp dem i galgar på närmsta torg, och samla deras avhuggna huvuden i en korg."

Jag har lagt in Wiehes text i sin helhet nedan. Har ser vårt fina Sverige, vars välstånd ju bygger på marknadsekonomi och liberalism och på frihet och demokrati, som ett land i spillror med usel sjukvård och usel skola osv. Han hyllar Cuba som ju har varken tryck- eller yttrandefrihet eller marknadsekonomi, och som är ett land i stagnation och förtryck som fördelar brist istället för tillväxt.

Mycket tack vare Alliansens insatser för fler i arbete och fler företag så står Sveriges ekonomi stark i Europa - trots den väldiga krisen -, arbetslösheten minskar nu och sysselsättningen är på samma nivå som 2006. Tack vare detta kan resurserna till vård, skola och omsorg behållas och förstärkas istället för att behöva skäras ner, som nu sker i sparpaket i massor av länder i vår omvärld.

Wiehe är dock fullständigt kategorisk, alliansen och väl marknadsekonomin är usel medan Cuba står för ljuset i tunneln. Jag har alltså en helt motsatt uppfattning.

Som framgår av hans text är det direkta syftet i den aktuella versen riktat mot företagsledare ("dom jävlarna") i de företag som verkar i Sverige och som "köper upp och lägger ner". Läser man hela texten riktar han sig mot Staten som väl borde socialisera företagen och istället öka pengarna till sjukvård och skola (fast resultatet som vi vet världen över istället minskar resurserna kraftigt).

Men OK, jag ger kritikerna rätt i att han inte direkt skriver "alliansen" utan "dom jävlarna som köper upp och lägger ner". Och som i raderna precis därefter hänvisar till drömmar om att sätta upp galgar och lägga avhuggna huvuden i en korg...

Wiehe drömmer, ja, men många lyssnar till hans budskap och det är upprörande att använda de uttryck som Wiehe använder, och som faktiskt för tankarna till Stalin och Sovjet och till Kambodja och Pol Pot. Och där miljoner människor i skräck och fasa faktiskt mördades under hemska omständigheter.


Har banken ta’tt din villa
Har fogden ta’tt din bil
Har fattigdomen träffat dej
i hjärtat som en pil
Har livet fallit samman
Har drömmen gått i kras
Har du gett dom allt du hade
Fick du ingenting tillbaks
Har du inte nån att prata med
utom Fröken Ur
Har den du älskat gått ifrån dej
när pengarna tog slut

Är det nå’t du måste göra
Är det nåt du måste säg’
Har vargen i dej vaknat
Det är samma sak med mej

Ser du hur den sprider sej
girighetens pest
Hur alla sliter åt sej
hur alla vill ha mest
Ser du direktörerna
som snor åt sej vad de kan
hur dom stjäler och bedrar folk
och sen skyller på varann
Är du trött på att betala
dom rikas rofferi
bankernas förluster
ockrarnas profit

Är det nå’t du måste göra…

Fick din morsa dö på golvet
i en sjukhuskorridor
Får din farsa gå och lägga sej
på hemmet klockan två
Går dina ungar i en skola
som stinker av urin
medan staten ger miljarder
till svindlare och svin

Är det nå’t du måste göra…

Hatar du dom jävlarna
som köper upp och lägger ner
Vill du skära dom i bitar
och slå in dom i paket
Drömmer du om huvuden
som ligger i en korg
Vill du sätta upp en galge
på närmsta stora torg
Vägrar dom att lyssna
när du berättar vad du vet
Säger dom du ljuger
när du säger som det är
Är det nå’t du måste göra…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,