söndag, mars 20, 2011

Centerpartiet och Senterpartiet - så lika men också olika!

Jag hade förmånen att fredag-lördag representera Centerpartiet på det Norska Senterpartiets landsmöte i Stjördal utanför Trondheim. Det var mycket intressant och stimulerande.

Samma rötter och samma vision, lite mer folkdräkter, mycket dans och sång (på festmiddagen). Partiledare Liv Signa Navarsete påminner mycket om Maud Olofsson och vid omvalet röstade alla ombud utom 1 på henne, 178 st! En ny stjärna - sonson till gamle Senterledaren på 1960-talet Per Borten - Ole Borten Moe - valdes som förste vide ordförande efter avgående Lars Peder Brekk som fortsätter som landsbygdsminister. Länk här.

Landsmötet hade flera kulturinslag (musik, komik) och under middagen utsågs flera "årets ordförandepriser" typ de nominerade är..En bra idé även på Årestämman, tycker jag, det finns så många duktiga KS-ordföranden i Sverige att lyfta fram och hylla.

Jag framförde en hälsning till landsmötet ungefär så här, bl a:

Kära vänner, kära senterpartister, kära väljare...
Äntligen är jag på en senterstämma i Norge. Så roligt och stimulerande det är!

Sverige och Norge står nära varandra, två broderfolk på den skandinaviska halvön. Och våra två partier står också så nära varandra. Som jag känner igen mig från våra stämmor i Sverige!

Vi är gröna partier med samma rötter. Vi vill ha tillväxt i hela Norge och i hela Sverige, vi vill utveckla både landsbygd och städer, vi slåss för de utsatta och svaga och står upp för grundtrygghet, vi driver företagandets frågor.
Vi står på liberal grund, för frihet för den enskilda människan och vi är partier i det politiska mittfältet.

Vi kan samarbeta åt höger, vi kan samarbeta åt vänster. Sedan flera år regerar Senterpartiet i Norge, tillsammans med några partier. Och Centerpartiet regerar i Sverige, tillsammans med några andra partier.
Tillsammans - kan man - säga - regerar vi faktiskt den skandinaviska halvön..!

Det här är säkert bra för både Sverige och för Norge och det visar på centerpartiernas styrka att utifrån sin fasta grund med stor trygghet kunna driva på för sin vision hur vi vill utveckla våra länder, och kunna göra det tillsammans med andra.
------------------------------------

Senterpartiet regerar alltså Norge sedan 2005 tillsammans med Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstre (SV). De fick förnyat förtroende 2009 med ett hår när, färre röster än oppositionen men fler mandat.
Centerpartiets politik är betydligt mer liberal än Senterpartiets, vad gäller t ex både jordbrukspolitiken och frågan om privata entreprenörer i offentlig sektor.

I EU-frågan har både Sverige och Norge, liksom våra båda partier, kommit på olika linjer. I dagsläget samlar EU-motståndet i Norge ca 75 procent i opinionsmätningarna, nog all time high. Inte förvånande, med tanke på turbulensen inom flera EU-länder och inom Euron.

Kommer Norge och Senterpartiet att gå med i EU och bli mer liberalt? Vi får se. Jag hoppas det! Men vi verkar ju i olika länder och lösningarna kan variera över tid.

Jag tar ändå med från Norge vår grundläggande stora samhörighet, och jag hoppas att kontakterna mellan våra partiet kommer att vara fortsatt nära och starka!