tisdag, februari 09, 2010

Skaka hand eller bära Burka..?

Jag har inte hunnit med att kommentera Stockholms Tingsrätt dom rörande den muslimska man som vägrade skaka hand med, och uppträdde nonchalant mot, den kvinnliga VD:n där han sökte praktikplats. Diskrimineringsombudsmannen är glad. Mannens bild av det inträffade framkommer väl i denna SvD-artikel från 2008. Arbetsförmedlingens version finns här.
Förre ambassadören i Turkiet är upprörd.
Chefredaktören på Kommunalarbetaren tänker i samma banor. Liksom Marie Hagberg, ordförande i nätverket mot hedersrelaterat våld.

Kommunalrådet i Linköping, Muharrem Demirok, själv muslim, är också upprörd över DOs synsätt.

Vad tycker då jag, som i dessa frågor inte har det bästa ryktet i en del renodlat liberala kretsar efter min motion om "burka och rånarluva".

Måste man ta människor i hand i Sverige eller ej? Nej, det måste man i och för sig ej. Men om motivet är att man inte respekterar den man inte vill hälsa på, t ex att den är oren eller inte jämlik, då blir det svårare.
Är den aktuella mannen diskriminerad på grund av sin syn på kvinnor eller är det kvinnan som är diskriminerad av honom just för att hon - och alla andra kvinnor - är kvinna?!

Och i förlängningen så känner jag att DO anser att en kvinna som haft ansiktet dolt och inte fått samma praktikplats också borde tillerkännas samma skadestånd.

Folkpartiets partisekreterare var blixtsnabbt ute och krävde lagändring.

Jag måste säga att de här frågorna är värda och viktiga att diskutera, och inte enkla.

Att skaka hand är något helt annat och mindre problematiskt än att dölja ansiktet för varandra, det tycker jag, men också värt en diskussion.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Sylvia Asklöf sa...

Hej Staffan! Detta är onekligen knepiga problem. Men vi lever ju i ett sekulärt samhälle där religionen är en privatsak. Läs gärna krönikan som jag har skrivit tills i dag i BLT:

http://www.blt.se/opinion/ledare/ett-handslag-ar-naturligt%281767943%29.gm

Staffan Danielsson sa...

Sylvia.
Intressant krönika där du ställer krav på handskakning vid jobbansökan..!
Jag ställer krav på full respekt för arbetsgivaren vare sig det är en man eller kvinna.

Om full respekt kan förenas med att artigt men utan handskakning hälsa må väl detta godtas. Men om respekten inte finns där vilket beseglas av vägran att ta i hand eller kommunicera, då måste detta få följder.