tisdag, mars 01, 2011

(S)venska Kyrkan om vårt sjukförsäkringssystem

Sveriges Kristna Råd startar ett påskupprop mot förändringarna i sjukförsäkringen. Prästen i Svenska Kyrkan Helle Klein ställer sig med entusiasm bakom detta, med samma resonemang som hon fört på ledarsidan och krönikor i Aftonbladet.

Visst ska kyrkan alltid ta ställning för de svaga och utsatta, men jag är mycket tveksam till att man ska ta ställning i konkreta frågor om t ex sjukförsäkringens tekniska utformning.

Sverige har ju ett grundskydd för alla genom socialbidraget, men visst är det prövande att leva på detta och visst har många i Sverige små ekonomiska resurser. Kyrkan skulle kunna kräva medborgarlön på minst 15.000 kr för alla i Sverige, t ex, men det gör man inte.

Man väljer ut just förändringarna i sjukförsäkringen, där de sjukförsäkrade efter en viss tid ska prövas mot fortsatt sjukskrivning, förtidspension eller övergång till a-kassan. Den principen är rimlig, har sedan reglerna blivit för fyrkantiga så ska de ses över vilket jag står bakom. I så motto har Kyrkan en poäng.

Men varför säger Kyrkan inget om alla de som inte fått sitt första jobb och inte kommer in i vare sig sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring?? Utan likt S) väljer Kyrkan att endast diskutera dem som har kommit in i sjukförsäkringen och kan riskera att inte för evigt få vara kvar i den, det handlar om några tiotal tusen som omprövas efter viss tid. Jag slåss för en allmän A-kassa som omfattar även de många hundra tusen som inte fått sitt första jobb eller hamnat utanför av andra skäl, och som idag endast hänvisas till att leva på socialbidrag, inte minst massor av yngre.

Dessa svaga grupper sviker socialdemokraterna helt, och endast för att facket ska ha goda medlemsargument. Svenska Kyrkan lyfter likt (S) endast fram sjukförsäkringen utan att lägga fram ett eget samlat förslag och man har inget att säga till de många, många fler som inte släpps in i sjukförsäkringen och som ofta hänvisas till socialbidrag.

Expressen skriver om detta i min linje.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Staffan,

Det finns sossar under i stort sett varje buske.

När jag gick i årskurs 1, året var 1982 (valår) så skulle våran lärarinna berätta lite om valet. Hon berättade då om de politiska alternativen. S + VPK mot M+C+Fp.
Hon berättade hur orättvist det var att det var bara 2 partier på ena sidan och 3 på andra. Naturligtvis ska man ta ställning för det svagare alternativet, det med bara 2 partier.

Av någon anledning har denna episod etsat sig fast i min hjärna och fått mig att avsky den inbyggda sossefiering som fanns och i viss grad fortfarande finns i vårt samhälle.

Jonas75

Frank Thorén Hall i Göteborg sa...

Svenska kyrkan är otäckt politiserad.
U(s)ch rent ut sagt.

Neregård sa...

Kyrkans diakoner ska blunda för det dom ser av ökande fattigdom och tiga i församlingen på det att centerpartistiska riksdagsmän icke må känna obehag.